Rendhagyó színielőadás Úrkúton

2023.03.18. 17:00

A szabadságharc kitörésére emlékeztek

A magyar nemzet osztrák rabiga elleni szabadságharcának 175 évvel ezelőtti kezdetére emlékezett az egész ország. Az Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület tagjai rendhagyó amatőr színielőadással készültek.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Az iskolai és nemzetiségi táncosok, a New Hope kórus és iskolai énekkar

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Az előadást az úrkúti sportcsarnokban vitték színre Vinkelmann Mónika egyesületi alelnök rendezésében a településen élő iskolások, óvodások és civilek szereplésével. A márciusi ifjakat megszemélyesítő amatőr gyermekszínészek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történetének ikonikus helyszíne, a Pilvax kávéház történéseit idézték fel. A zenés-táncos színdarabban nemcsak elhangzott a forradalmárok 12 pontja, hanem nyomtatott, korhű másolatát is kiosztották a nézők között. A darabban megelevenedtek a kávéházi és a Landerer nyomdában zajló korabeli események, emléket állítva a magyar sajtó első cenzor nélküli, szabadon nyomtatott sajtótermékének is. 

Minden év márciusának idusán felidézzük a szabadságharc kezdeti eseményeit, mert a magyar ember szabadságvágya örök és eltörölhetetlen – fogalmazta meg ünnepi gondolatait Sörös Jánosné, az egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában