Legyünk büszkék a hősökre

2023.03.15. 11:30

Emlékhelyet avattak Balatonalmádiban

Laposa Dániel 1848-as honvéd hadnagy, vörösberényi református prédikátor tiszteletére helyeztek el emlékoszlopot Balatonalmádi-Vörösberényben március 14-én.

Kovács Erika

Kontrát Károly országgyűlési képviselő a Laposa Dániel 1848-as honvéd hadnagy, vörösberényi református prédikátor tiszteletére elhelyezett emlékoszlop avatásán

Forrás: önkormányzat/Tabányi Kata

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében egyebek mellett kiemelte, nagyon fontos emlékhelyet hoztak létre Balatonalmádiban. – Legyünk mindannyian büszkék azokra a hősökre, akikre a márciusi ünnep alkalmával emlékezünk! – fogalmazott a képviselő. 

Az ötletgazda Veszeli Lajos beszédében köszönetet mondott az összefogásért, illetve azoknak, akik segítséget nyújtottak az emlékhely megvalósulásában. 

Czuczor Sándor címzetes gimnáziumi igazgató, a P’Art Alapítvány kuratóriumának tagja felidézte Laposa Dániel munkásságát. Az ünnepségen megjelentek a ’48-as honvédtiszt helyi leszármazottai is. Laposa Dániel vörösberényi hadnagy szépunokája és családja koszorút helyezett el a frissen avatott emlékoszlopnál. A helyi katolikus és református egyház képviselői megáldották az emlékhelyet, a Vörösberényi Általános Iskola diákjai alkalomhoz illő Kossuth-dalokat énekeltek.

Veszeli Lajos festőművész ötlete és szervezése alapján a P’Art Alapítvány kuratóriumának munkája által, önkéntesekkel és rengeteg helyi segítséggel valósult meg az emlékhely, amelyet régóta terveztek. A Veszprémi út–Laposa Dániel út kereszteződésében található Templom térre került az almádi vörös kőből készült emlékoszlop felirattal, bronzkokárdával, utóbbi Brzózka Marek szobrászművész munkája. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában