Mínuszok, szél és havazás

2023.03.27. 19:07

Maradjon még a téli gumi

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt ajánlja, hogy a napokban még ne cseréljük le a téli gumit az autón.

Tóth B. Zsuzsa

Az időjárás-előrejelzések alapján a következő napokban jelentős országos lehűlés várható. Helyenként kedd hajnalra akár mínusz 6, majd szerda hajnalra akár mínusz 8 fok is várható. Ráadásul egyes térségekben változó intenzitású havazásra is számítaniuk kell az autósoknak, sőt, sok helyen 70–100 kilométer per órás széllökések is nehezíthetik a közlekedést. Ezért fokozott óvatosságot kérnek minden sofőrtől, és azt, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. március 16-án zárta le a 2022-23-as téli szezont, de már akkor gondoskodtak a szakemberek arról, hogy a hónap végéig mind a 80 közutas mérnökségen legalább egy téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre bevethető gép legyen szolgálatra készen, ha a tavaszi időjárás elromlana. Most a már jelenleg is készenlétben lévő munkagépek mellé további eszközöket állít vissza a téli üzemre a közútkezelő, hogy a lehűlés okozta időjárási jelenségeket mérsékelni tudják.

A Dunántúlon hétfő délután is viharos szél nehezítette, nehezíti a közlekedést, melynek nyomán fákat is kicsavart a szél. Az előrejelzések alapján a viharos szél fokozatosan terjeszkedik át az ország keleti részébe is, és bár az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodhat a légmozgás, de így is érdemes lesz résen lenniük a közlekedőknek. A viharos széllökések várhatóan kedden is megmaradhatnak, elsősorban a Dunántúlon és Pest, Bács-Kiskun vármegyében, ahol továbbra is 70–80 kilométer per órá lökések várhatók.

Az autósoknak érdemes még utazásuk előtt tájékozódniuk a következő napokban is az aktuális út- és látási viszonyokról. A közútkezelő Útinform szolgálata folyamatosan publikál aktuális információkat az országos közutakról. A sofőröknek a várható kisebb-nagyobb havazás mellett arra is figyelniük kell, hogy a viharos széllökések nyomán ágak szakadhatnak le, fák dőlhetnek ki, így a szakemberek azt kérik, hogy a következő napokban ne parkoljanak fák környékén, és körültekintően vezessenek, hogy a nem várt helyzetekre is időben tudjanak reagálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában