Sok érdeklődő

2023.04.02. 10:05

A bort és a mandulát ünnepelték Balatonakaliban

Idén 11. alkalommal rendezték meg az Akali bor napja mandulavirágzáskor nevet viselő rendezvényt, melyet a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület és a helyi önkormányzat szervezett március 31. és április elseje között.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

 

Koncz Imre, Balatonakali polgármestere köszöntőjében a Magtárházban tartott nyitónapon egyebek mellett méltatta a balatoni település nevezetességeit, ilyenek a nagy múltra visszatekintő mandulafák, valamint a kitűnő helyi és környékbeli borok. Büszkén beszélt az említett különleges értékekről, melyekhez társul a helyiek kivételes vendégszeretete, melynek jegyében rendezik meg minden évben a mostani eseményt. A faluban sok mandulafa található, a lakók, ahová csak lehetséges, új csemetéket ültetnek el. Az önkormányzat a fajtavédelem, illetve a mind több növény érdekében külön ültetvényeket is létrehozott, ahová ezúttal többen kilátogattak. 

A jó kedélyű társaság, közte a polgármester és Mészáros Géza településüzemeltető azt mondta, rengeteg munka áll az ültetvények kialakítása mögött, de a virágzó fák arra utalnak, idén is kitűnő termés ígérkezik, amely önmagában is finom csemege, és mennyiféle ételt, illetve édességet lehet készíteni belőle. Nagyon sok érdeklődőt vonzott a bortúra a szőlőhegyre, illetve a Nyitott pincék, útközben meg lehetett csodálni a mandulafák virágzását, a történelmi pinceépületeket és a gyönyörű balatoni tájat, nem beszélve a kitűnő nedűk kóstolásáról. A Fenye- és Les-hegy borosgazdái saját termelésű boraikkal, a Pince Galéria festménykiállítással várta az embereket. 

 

Idén sem maradtak el a szakmai előadások, melyekből sok mindent meg lehetett tudni a manduláról és a balatoni borokról, mások mellett Mörk András, a szervező egyesület elnöke, Rácz Szabó Róbert, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnöke, Peti Erzsébet, egy gyümölcstermesztési kutatóintézet tudományos munkatársa, Istvándy Tamás borász és Gábor Sándor mestercukrász jóvoltából. 

Az ünnepen megrendezték a legjobb mandulás sós és édes házi sütemények versenyét, majd a csonthéjasból készült finom ételeket kínálták az érdeklődőknek, akiket a helyi étterembe zenés estre is meghívtak. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában