Önkéntesek

2023.04.26. 11:00

Kitüntetés az ukrán menekülteknek nyújtott segítségért

Uzsgorodban, a Kárpátaljai Önkéntesek Civil Egyesülete felterjesztésében az aktív önkéntesek díjazásán a veszprémi székhelyű Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület kapta az Ukrajna Arany Szíve 2023 díjat a Magyarországra menekült ukrajnai állampolgárok és a kárpátaljai árvaházak támogatásában végzett karitatív munkájáért.

Jákói Bernadett

Zakar Irina, a veszprémi Dnipro Egyesület elnöke – középen, kitüntetettként – Ungváron, a kanadai, olasz, amerikai és a magyarországi önkéntesek körében Fotó: Dnipro

Zakar Irina elnök asszony missziós munkájára már a korábbi években is felfigyeltek az anyaországi ukránok, hogy önkéntesként mennyi mindent vállalt a Magyarországra, Veszprémbe érkező ukrán családokért, ugyanúgy a határon túli kárpátaljai hátrányos magyar közösségekért. A háború kitörése óta megsokszorozódott ez a tetterő, és szinte folyamatosan az érkező menekültek, családok elhelyezésében, ellátásukban, segélyezésükben, adományok gyűjtésében különböző társszervezetekkel összefogva segédkezett. 

– Nem egyszerű ez a misszió, hiszen hónapról hónapra különböző igényekkel érkező, ellátásra szoruló családokat elhelyezni nem egyszemélyes feladat. Viszonozva a megtisztelő felkérésüket, mi sem nem üres kézzel mentünk: a veszprémi ünnepi ortodox liturgián összegyűjtött adományokat elvittük a kárpátaljai településekre kórházi és a koraszülöttek ellátását szolgáló osztályoknak, egészségügyi tisztasági szereket a bátyi árvaházba. A veszprémi, már itt élő, letelepedett ukrán közösség lelki segítsége is sokat emelt a kritikus helyzetek megoldásán – mondta el a kitüntetett Zakar Irina elnök asszony érdeklődésünkre, aki férje, Zakar Csaba jelenlétében vette át a kitüntetést a kárpátaljai Uzsgorodban.  

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában