Polgári védelem

2023.05.22. 10:00

A járványoktól a tűzeseteken át a közlekedési balesetekig

A város közvetlen szomszédságában, Pétfürdőn és Peremarton-gyártelepen úgynevezett felső-küszöbértékű veszélyességű üzemek működnek, emiatt a jogszabály polgári védelmi alakulat működtetését teszi kötelezővé az önkormányzat számára.

Benkő Péter

Az alakulatba besorozott, kiképzett tagok probléma esetén rendelkezésre állnak

Fotó: Benkő Péter

Az alakulat létszámát 160 főben határozták meg, a tagok rendelkezésre álló személyek, azaz bármilyen bekövetkezett esetben behívhatók. Hosszú évek óta tartanak számukra képzéseket kétszer nyolcvan fős csoportban, a járvány utáni elsőt idén május 20-án szervezték a polgármesteri hivatalban.

– A képzések tematikáját úgy válogatjuk össze, hogy az elhangzó információk a civil életben is hasznosíthatók legyenek, például elsősegélynyújtást kívánó esetekben. Az önkormányzat által a polgári védelmi alakulatba sorozottak adókedvezményben részesülnek – tájékoztatta lapunkat Pergő Margit polgármester.

A délelőtt során a járványügyi ismeretekről beszélt Rácz Jenő főorvos. Összefoglalta a különböző járványok történetét, elemezte a Covid19 járványt, beszámolva a védekezéssel kapcsolatos főbb szabályokról, teendőkről. Majd Pintér József rendőr főtörzs-zászlós vetített képes előadásban beszélt a közlekedési balesetekről, kiemelve, a mai járművek túl magas szintű technikai felszereltsége bizony csalóka, az autósok tévesen azt érzik, az elektronizáció mindent megold, miközben nem kalkulálnak a veszélyforrásokkal. Elmondta azt is, statisztikájuk szerint a közlekedési balesetek 80 százalékát emberi felelőtlenség okozza. Lukács László tűzoltó alezredes a tűzvédelmi és elsősegélynyújtási ismeretek kapcsán a háztartási tüzek megelőzését tárgyalta, ismertetve a teendőket abban az esetben, ha a tűz már bekövetkezett. Majd Meszlényi Norbert, az Országos Mentőszolgálat tisztje mutatta be a defibrillátor használatát, működését.

A résztvevőktől az előadásokon elhangzottakat teszt formájában, 13 plusz 1 témában visszakérdezték, a helyesen válaszolóknál elismerve az éves képzés teljesítését. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában