A szeretet a legfontosabb

2023.05.07. 11:30

Aki hat gyermeket nevel, az anyák napján hatszor sír a boldogságtól

Czverencz Sándorék monostorapáti portáján már messziről látszik, hogy ott gyermekek is élnek. De azt senki sem gondolná, hogy itt hat kiskorú csemete cseperedik, mert bár valóságos játszótér az udvar, mégis nagy a rend, gondozott, füves, virágos minden négyzetméter.

Tóth B. Zsuzsa

Czverenczné Nagy Hajnalka a családjukban nevelkedő három legkisebb gyermekkel

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Sándor és Hajnalka 13 éve nevelőszülők, most éppen hat kis élet indulását, gyarapodását segítik nagy szeretettel. Mert Hajni szerint ez a legfontosabb: a szeretet.  

A kerti pavilon alatt, az árnyékban ülünk le beszélgetni, Hajni saját süteményeivel kínál. Körülöttünk trambulin, hinták, csúszda, kicsit távolabb kerti tavacska, veteményes, éppen virágzik az eper. Nyárra újra felállítják a medencét is. Sok kis lámpás, kerti dísz egészíti ki a dekorációt, ami Hajni keze munkáját dicséri.  

– Az öt gyermek mellé néhány hete érkezett az egyikük féltestvére, Nikolasz, így már telt ház van – mondja nevetve. A legkisebb ő, a négyéves, a legnagyobb 15, éppen ma jött meg az értesítés, hogy Mirellát felvették a tapolcai középiskolába szakácstanulónak. Két kicsi első osztályosunk is van. A cserfes Erik és a csendes Leila mellett Dzsamilla és a hetedikes Ernő a nagyobbak csapatát erősíti. Miri és Ernő testvérek, Nikolasz és Leila féltestvérek – segít eligazodni a siserehadban Hajni, aki gyermekkorában nem álmodott nagy családról. Sőt, a férjével, Sanyival is két gyermeket terveztek, egy lányt és egy fiút. Két lányuk született, akik mára egy-egy unokával is – szintén kislányokkal – megajándékozták őket. 

– A lányaink középiskolások voltak, amikor felmerült, hogy nevelhetnének egy kisfiút. Ők is támogattak bennünket, és mostanra elmondhatom, hogy ebben a munkában teljesedtem ki. Pedig gyors- és gépírónak tanultam és dolgoztam pékségben, kereskedésben. A faluban korábban élt egy nevelőszülő házaspár, ismertem őket gyermekkoromban, talán ők adták a példát. Másfél évesen kaptuk meg Márkot, akiről később kiderült, hogy autista, ezért négy év múlva egy bentlakásos intézménybe kellett költöznie, ahol kiváló fejlesztést kap. A szülei lemondtak róla, neki mi jelentettük a szülőket. Nagyon megszerettük, óriási törés volt elengedni őt nekünk, a lányainknak és a szüleimnek egyaránt. Most is tartjuk vele a kapcsolatot – emlékezik Hajni. 

Aztán érkeztek sorban a gyermekek, volt, aki csak egy-két évet töltött náluk, mások itt nőttek fel. Közben a vér szerinti szülőkkel folyamatosan tartották a kapcsolatot, hiszen a cél, hogy lehetőség szerint hozzájuk kerüljenek vissza a gyermekek a nevelőszülőktől. De ha ez nem járható út, akkor örökbe fogadó szülőket találjanak nekik. Hajni kiválóan ért a nehezen kezelhető gyermekek nyelvén. Ahogy egyszerűen mondja: szeretettel szelídíti meg őket. Talán nem is gondolnánk, de bizony van olyan kisgyermek, aki nem tapasztalja meg, hogy milyen érzés a szeretet. Hajni előtt jó példaként ott voltak a szülei, akik még ma is segítenek, ha kell, de Hajni és Sanyi a saját lányaikra ugyancsak számíthatnak. A kapcsolat a vér szerinti gyermekek, az unokák és a nevelt gyermekek között igen szoros.  

A falubeliek is elismerik a nevelőszülői munkát és a helyi Bokréta Nagycsaládosok Egyesülete szintén, amelynek tagjai. Velük rendszeresen kirándul a család, és a gyermekek részt vesznek az iskolai programokon, a települési rendezvényeken. 

– Büszke vagyok rájuk, amikor húsvétkor beállnak a hagyományőrző zöldágazók közé, fellépnek a dráma szakkörrel, vagy karácsonykor a bölcsőcskézős, betlehemes játékkal járják a falut. Jó, hogy aktív az egyházi élet nálunk. A gyermekek misére járnak rendszeresen, Miri a hétvégén bérmálkozni fog. Nagyon jó a kapcsolatunk az óvodai, iskolai pedagógusokkal – mondja örömmel Hajni. 

Közben megérkeznek a gyermekek, az utcán járda híján még libasorban haladnak, a nagyobbak közrefogva a kisebbeket, ahogy tanulták. Udvariasan köszönnek, körénk telepednek, Miri örül a sikeres felvételi hírének. Aranyosak, közvetlenek, a süteményt pillanatok alatt elkapkodják. A kis Nikolasz csokis keze láttán Erik kérés nélkül már viszi is őt magával kezet mosni. Látszik, hogy a nagyobbak óvják és segítik a kicsiket. Reggel Hajni kíséri őket óvodába és iskolába, délután pedig értük megy.  

– Nem mondom, néha befonom a hajamat – utal Hajni nevetve a gondokra, de aztán gyorsan hozzáteszi, hogy valójában nagy problémák nincsenek a gyermekekkel, jól viselkednek.  

– Gond leginkább csak a tanulással van. Fegyelmezni pedig szeretettel lehet. Nagyon sokat beszélgetek velük, próbálom megértetni, hogy az iskola az életre nevel. A munkahelyen sem lehet olyat tenni, hogy nem végzem el a feladatot. Ezt már megértik. Ha azt mondom, hogy vasárnap este kikérdezem a Himnuszt, akkor addigra tudják. Amikor pedig az egyik elsőssel tanulok, akkor Miri olvas a másikkal. Fontos szabály, hogy telefont csak nyolcadik osztályban kapnak – magyarázza Hajni, aki következetes a szabályok betartását illetően. Ebben segíti őt férje is, Sanyi képviseli az apai szigort, és ha ő összevonja a szemöldökét, az mindig hatásos.   

Hajni és a gyerekek. A nagyobbak már kevésbé örülnek a nyilvánosságnak, ők csak háttal szerettek volna szerepelni a képen
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A férjem nagyon sokat dolgozik a munkahelyén, és itthon is segít az udvar, a kert rendben tartásában. Ő végzi a férfimunkát, a gyermekek nevelését többnyire rám hagyja. Ritkán tudunk ketten kimozdulni, ám az „énidőhöz” ragaszkodom, az fontos. Igyekszem olyankor adni magamra, és felkeresni a fodrászt, a manikűröst. Ami kikapcsol, az a kertészkedés és minden, ami kreativitást igényel. A gyermekek rajzait laminálom és kiteszem az ablakba, a kicsik örülnek neki. Karácsonyra pedig kívül-belül feldíszítem a házat. Az ünnepen sokan vagyunk, saját és nevelt gyermekek, unokák. Megvárjuk, míg a nagyobbak hazaérnek a bölcsőcskézős játékból, és az ajándékozás következik, hiszen levelet írtak a Jézuskának. De készítenek ajándékot egymásnak és nekünk, valamint a vér szerinti szüleiknek is, ahogy most anyák napjára szintén. Többnyire rajzolnak nekünk ilyenkor – mondja Hajni, aki szinte mindig meleg vacsorát tesz az asztalra hétközben is, és hétvégére minimum háromféle süteményt süt. Ünnepre több mint tízfélét. Mindig kapnak kóstolót a saját gyermekek családjai, sőt, a szomszédok is. – Amíg a gyermekek iskolában vannak, addig utolérem magam a munkában és előkészítem a vacsorát, logisztikában már jó vagyok. Vasárnap nagy ebéd van, ahogy Dzsami mondja. Azaz, akkor sokféle étel kerül az asztalra, és mindenki akörül ül.

A családban havonta több mint 200 tojás fogy, hiszen a gyermekek szeretik a tojásos ételeket. A gofrit Miri készíti, a palacsintát Hajni. Abból száznál is több sül, és ahogy készül, úgy el is fogy. Amelyik kiszakad, az is. Ahogy általában minden náluk, hiszen a gyermekek nagyon jó evők, nem válogatósak. Itt nincs kidobott étel, a kicsik megbecsülnek mindent, amit kapnak. A sok szeretetet is, amivel – Hajniék jól tudják – a vér szerinti szülőket mégsem lehet pótolni. De minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a hozzájuk kerülő gyermekek előtt jó példával járjanak, és ők ne szenvedjenek hiányt semmiben. Ami a szülőkkel való kapcsolattartást illeti, arra havonta kétszer van lehetőség.  

– Meg kellett tanulnunk az elengedést is, hiszen ők nem a saját gyermekeink, egy idő után kirepülnek. Ráadásul bizonytalan, hogy mikor. De azt már tudjuk, hogy a gyermekek érdeke visszakerülni a vér szerinti szüleikhez, vagy örökbefogadóknál otthonra találni. Egyik alkalommal, amikor elment tőlünk egy kislány, nagyon szomorú voltam. Az itt maradók azzal próbáltak vigasztalni, hogy krétával szíveket rajzoltak a járdára. Most a közelgő ötvenedik születésnapomra készülnek meglepetéssel mind a hatan. És persze anyák napjára. Én pedig hatszor sírok majd – mondja egyszerre nevetve és könnybe lábadó szemmel Hajni, miközben a kapuig kísér. 

A Czverencz házaspár, Sándor és Hajnalka a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői. A 2011 óta működő szolgáltató Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszere, mely a lakásotthonokra és a nevelőszülői hálózatokra egyaránt kiterjed. Fenntartója a Szeged-csanádi Egyházmegye. Jelenleg több mint 6000, a családjából kiemelt fiatalról gondoskodik Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna és Veszprém vármegyében, valamint a fővárosban – tudtuk meg András Katalin főigazgató-helyettestől. Katalin azt mondja, a gyermekek 90 százaléka nevelőszülői családban él, de 38 gyermek- és lakásotthont is működtetnek. A legjobb helyük a gyermekeknek a nevelőszülőknél van, azon dolgoznak, hogy lehetőleg ott nőhessenek fel minél többen, ha a vér szerinti szülőknél nincs erre mód. A nevelőszülők azonban idősödnek, elfáradnak, ezért a szolgáltató folyamatosan keresi az új nevelőszülőket, a bekerülő gyermekeknek pedig a legmegfelelőbb helyet. A szerepük az is, hogy felkutassák, melyik gyermek melyik nevelőszülőhöz kerüljön. A gyermekek sajátosságaihoz mérten a legoptimálisabb családot keresik meg, azt, amelyik a legnagyobb biztonságot tudja nyújtani addig, amíg a gyermeknek szüksége van rá.  

– Sokszínűek a nevelőszülők, van, aki tyúkanyó típus, más pici babát tud vállalni, vagy a különleges szükségletű gyermekek nyelvén ért jól. Olyan is akad, aki magasan képzett, és vannak roma nevelőszülői családok is. Egy roma gyermeknek utóbbinál van a legoptimálisabb helye. Az állam az utógondozást is segíti, 18 éves kor után még maradhatnak a nevelőszülőknél a fiatalok, ha azt szeretnék. Amennyiben valaki a létfenntartására önállóan nem képes, mert keveset keres, vagy tanul még, kap segítséget. Úgy szeretnénk kiengedni őket az életbe, hogy biztosan megállják a helyüket – mondta Katalin. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában