Kedvező tapasztalatok

2023.05.17. 20:00

Közlekedés zöldben: védik a környezetet az új busszal

Az országban először Balatonfüreden és térségében tesztelnek elektromos autóbuszt helyközi forgalomban, május végéig. A szerdán bemutatott MAN típusú jármű április végén kezdett közlekedni Veszprém-Balatonfüred és Balatonfüred-Tihany között, hangzott el Balatonfüreden, az autóbusz-pályaudvaron.

Kovács Erika

Fotó: Benkő Péter/Napló

- Jó döntés volt belekezdeni ebbe a zöld programba évekkel ezelőtt. Az elmúlt mintegy három hét tapasztalatai is kedvezőek, így megnyílhat az út a helyközi kivitelű elektromos autóbuszok beszerzése előtt, melyben a kormány is partner - hangsúlyozta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, a zöld program mellett szól, hogy a fosszilisenergia-árak napjainkban nagyon magasak. Nagyon sok a feladat a közlekedésben, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges országgá váljon. Az itthon megtermelt energiát használva is lehet közlekedni, és egyre több területen lehet használni a villamos energiát is. Az államtitkár köszönettel szólt arról, hogy Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Bóka István, Balatonfüred polgármestere már az első perctől kezdve a program mellé állt. 

Lázár László, a zöld busz programot koordináló HUMDA Zrt. kommunikációs vezetője kiemelte, a bemutatott jármű rendkívül kényelmes és kíméli a környezetet. Szerinte, ha az ember egy héten csak két napon ilyen busszal utazik, nagyon sokat tehet a környezetért, a fenntartható jövőért. Egy ilyen autóbusz havonta 4,5 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát ki, mint egy dízelüzemű, ami 80 kitermelt lombos fának az éves szén-dioxid-megkötési képességét jelenti. A program legfőbb célja, hogy egy fenntartható, zöld jövőt hagyjunk gyermekeinkre és unokáinkra. 

- Támogatni fogom, hogy a tesztüzem után, egy sikeres pályázatot követően maradhasson a busz. Arra biztatok mindenkit, hogy próbálják ki a 100 százalékban elektromos járművet. A fenntartható jövő szívügyünk Veszprém vármegye kettes számú választókerületében is - közölte Kontrát Károly országgyűlési képviselő. 

Bóka István, Balatonfüred polgármestere örömmel beszélt az új járműről, mely jó lenne, ha maradhatna a városban és térségében. 

Hoyos György, a MAN Kft. buszüzletág-igazgatója aláhúzta, a busz 88 férőhelyes, 300 kilométert tud megtenni egy háromórás éjszakai töltéssel. – Ezekkel a paraméterekkel van létjogosultsága annak, hogy ilyen járművek közlekedjenek a települések között is - vélekedett. 

Németh Tamás, a Volánbusz Zrt. általános vezérigazgató-helyettese rámutatott, 2019-től 2023. májusig 102 darab elektromos autóbuszt üzemeltetnek. Ezeknek a buszoknak van létjogosultsága a helyi közlekedésen túl az elővárosi, illetve a helyközi közlekedésben is. Így megvalósulhat a fenntartható és költséghatékony közösségi közlekedés. 

Besenszki Péter sofőr, aki vezeti a 400 lóerős motorral működő buszt, azt mondta, a vezetés sokkal egyszerűbb és kényelmesebb ezzel a járművel. 

Elhangzott, az elektromos autóbusz május 31-ig közlekedik a balatonfüredi térségben, melynek pontos menetrendjét a Volánbusz oldalán lehet megtalálni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában