A nyugdíjas pénzügyes az apró öltésekben is ügyes

2023.05.03. 13:00

Közös kastélytakarítás és májusfaállítás – Hétvégén sem unatkoznak Csetényben

Több hétvégi programot szerveztek nemrégiben Csetényben: megnyitották Az idő új arca című gobelinkiállítást, májusfát állítottak az önkéntesek és takarítást végeztek a kastélyban, kerti munkákat a környékén – tájékoztatta lapunkat Marton Tímea közművelődési munkatárs.

Rimányi Zita

Forrás: csetényi önkormányzat 

Egy éve nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Holitscher-kastély és Látogatóközpont. A település és a kastély jó híre a tavalyi szezonban már sok érdeklődőt vonzott. Állandó kiállításaik mellett idén két időszakos kiállítás vonzhatja őket. Az egyik már megnyílt, a címe: Az idő új arca.

Forrás: csetényi önkormányzat 

A kiállítóteremben eddig is igyekeztek olyan emberek alkotásait bemutatni, akik Csetényben élnek vagy kötődnek a településhez. Ezúttal Nagy Miklósné Ispány Margit gobelinalkotásai csodálhatók meg itt. Az alkotót Nagy Attila polgármester köszöntötte a tárlat megnyitása alkalmából. A hímzőről az eseményen elhangzott, hogy édesanyja élt ebben a bakonyi faluban, ahol egy nagyszülői látogatás során megismerkedett a férjével, és aztán persze emiatt ideköltözött. A munkavállalás szempontjából aktív éveiben pénzügyekkel foglalkozott, és jelenleg is tevékeny ezen a területen, az Őszirózsa Nyugdíjasklub gazdasági ügyeit intézi. Nyugdíjas korában a férje javaslatára kezdett varrogatni, horgolni, majd gobelinképeket készíteni. Már sok festmény másolatát megörökítette az utóbbi technikával, de a kedvenc témája az alföldi táj. A legnagyobb kép, amit apró öltések egymás mellé sorakoztatásával létrehozott, Jézust és tanítványait ábrázolja, ennek a megvarrása másfél hónapot vett igénybe, és a református egyháznál tekinthető meg.

Szintén több falubeli vett részt más helyi hétvégi programokon. Közösen állítottak májusfát, és összefogva önkéntesmunkát szerveztek. Több mint negyvenen a kastélyt és környékét szépítették. A nők a helyiségeit takarították ki: ablakot pucoltak, lemosták a székeket, a bútorokat. A férfiak a pincét ürítették ki, néhányan pedig kerti munkákat végeztek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában