Zöld város

2023.05.08. 17:30

Megnyitották Veszprém új zöld szívét

Kinyíltak a kapuk a Megyeháza téren május 8-án, hétfőn. Átadták, így a lakosság és a Veszprémbe érkezők birtokba vehették azt az eddig nagyon hiányzó, de most megújított, európai színvonalra emelt közparkot, mely a Belső Püspökkert nevet viselte egykor.

Benkő Péter

Nem csupán jelképesen, de a valóságban is megnyitotta Ovádi Péter, Brányi Mária és Porga Gyula a Külső Püspökkertet eddig elzáró kaput

Fotó: Benkő Péter

A szabadidő hasznos eltöltését segítő zöldfelületek, a közösségi terek mostantól itt találkoznak a kultúrával a zeneiskola, a múzeum és a Szent Miklós-szeg romjai révén, és természetesen a már ismert, de most méltó helyet kapott, illetve egy, a városnak adományozott új szoborral.

A hétfői eseményt a Csermák Antal Zeneiskola kamarazenekarának produkciója nyitotta, majd Porga Gyula polgármester a projekt célját foglalta össze, amikor elmondta, be kívánták vonni a korábban lehangolt állapotú területet a város vérkeringésébe, és belevágtak a beruházásba. – Fontos a közösségek létrejötte, ehhez megfelelő színvonalú helyek szolgálnak igazán, ezt már jól láttuk 2010-től a Séd völgyében. Itt, a belvárosban viszont hiányzott valami hasonló. Arra is törekszünk, hogy életminőségben az európai elithez tartozzunk, aminek alapfeltétele, hogy büszkék legyünk városunkra, ahol élünk. Mindezekhez kellett egy óriási összefogás, hogy a Zöld város projektet megvalósítsuk.

Színes játszótér is várja az erre járókat
Fotó: Benkő Péter

A polgármester köszönetet mondott a megálmodóknak, a tervezőknek, a hatóságoknak, a hivatal dolgozóinak és a kivitelező csapatnak, akik veszprémiként szívüket adták a projekthez, s megköszönte a felajánlásokat.

Ovádi Péter úgy fogalmazott, büszke képviselőként áll most itt. – Megmutattuk, hogy csapatként jól együtt tudunk működni, magam szintén köszönetemet tolmácsolom minden érintettnek. Porga Gyula ugyan felsorolta őket, egy valakit azonban kihagyott – és ez az ő, a polgármester személye – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Majd kiemelte a napról napra fejlődő infrastruktúrát, az országos szinten is jelentős beruházásokat, s hozzátette, ennek mi, a Veszprémben és a térségben élők látjuk hasznát.

Brányi Mária alpolgármester egy hatalmas álom megvalósulásáról szólva elmondta, ez az átadó csupán egy fejezet kezdete, melyet összességében két uniós forrás, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program és a Zöld város projekt együttesen tett lehetővé, valamint egy szakmailag igen felkészült tervezőcsapat. – Külön öröm számomra a jó akusztikájú tér, az új játszótér és a Szent Miklós-szeg új sétaútjai – jegyezte meg. Az alpolgármester megköszönte a Szilvássy család tagjainak, hogy örökösökként ingyen a város tulajdonába adták Veszely Jelena szobrászművész alkotását, a Furulyás lány nevű szobrot, mely a zeneiskola bejárata előtt kapott helyet.

Veszely Jelena szobrászművész Furulyás lány nevű szobra a zeneiskola előtt kapott helyet
Fotó: Benkő Péter

Wehner Tibor művészettörténész a szobor alkotójának pályafutását, munkásságát mutatta be. – Veszely Jelena, a szobrász alakjai nem karakterizáltak, inkább mozdulataikkal jellemeznek. Statika és dinamika ellentétének összefogása a művésznő alkotásainak legfőbb jellemzője.

A gondolatok elhangzása után a zeneiskola előtti térre vezető kaput nem csupán jelképesen, de a valóságban is megnyitotta Brányi Mária, Ovádi Péter és Porga Gyula. A csodás környezet a zenészeket is megihlette, így a zeneiskola négy fiatal tanáraiból néhány hete megalakult együttes első hivatalos koncertjét itt hallhattuk.

A beruházásnak az Egyetem utca–Megyeház tér–Erzsébet sétány–Erzsébet liget által határolt terület ad otthont, mellyel több, a város szempontjából fontos intézmény közvetlenül határos. A Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum között megújított részen gyalogos közlekedési és rendezvényterület készült. A múzeum főbejáratának tengelyére illeszkedve helyezkedik el a dombtetőn lévő templomrom megközelítését szolgáló lépcsősor és rámpa. A felújított támfal mentén kialakított sétányok a zöldfelület elérhetőségét, átjárhatóságát biztosító közlekedőfelület felújítása, kialakítása a projektelem részei. A Megyeház tér délnyugati részén létesült új kávézó visszafogott anyaghasználatával, egyszerű, de karakteres tömegalakításával jó kontraszt a volt támfalakkal, s a Kálvária-domb zöld környezetével, s felidézi az egykori beépítést. A zöldfelület megújításánál energiatakarékos közvilágítást alakítottak ki, illetve korszerűsítettek, a hálózatot és a távközlési légvezetékeket terepszint alá helyezték. A meglévő növényfelületek kezelése mellett, új cserje- és hagymás felületeket alakítottak ki. A fejlesztés része az új játszótér, a szabadtéri utcabútorok és a sétautak nyomvonal-rekonstrukciója és felújítása.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában