Május 1.

2023.05.02. 11:30

Micsoda közösség! Összehozta az embereket a főzés a Koloska-völgyben

Ragyogó időben és szép természeti környezetben 32 csapat állt kondérhoz Balatonfüreden, a Koloska-völgyben, hogy elkészítsék Jókai Mór kedvencét, az író nevét viselő bablevest.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

 

Az ételeket mesterszakácsok értékelték, de mindenki nyert a kitűnő hangulatú, vidám főzéssel, meg a finom ételekkel, amit az önkormányzat, illetve Schmidtné Kositzky Anett vezetésével a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. szervezett.  

Jókedvűen főztek az egész országból érkezett, népes csapatok a festői szépségű völgyben, ahol Kontrát Károly országgyűlési képviselő elismeréssel beszélt a Jókai napok egyik kiemelkedő rendezvényéről. Azt mondta, a főzés ezen a gyönyörű helyen összehozza az embereket, akik nem csak elkészítik Jókai kedvenc ételét, hanem szeretetben, barátságban beszélgetnek egymással. A Zsúrfoci csapattal kondérhoz állt Bóka István polgármester is, aki egyik emblematikus rendezvényüknek nevezte a főzést, mely minden alkalommal nagyon sok érdeklődőt vonz. Gulyás-Kovács Gergely üzletember a csapatból kiemelte: „Életreszóló, meghatározó esemény, amikor az ember itt tud lenni a barátaival és ezzel a balatonfüredi közösséggel!”. Hári Lenke alpolgármester, a Polgári kifőzde vezetője, és a csapatból Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Nagy Elvira, aki nagy adag házi csipetkét készített a levesbe, méltatták, hogy sokan hoztak magukkal házi finomságokat, például édes, sós süteményeket, melyekkel szintén megkínálták egymást. Böröcz István, a helyi turisztikai egyesület elnöke megjegyezte, az esemény idegenforgalmi szempontból is jelentős. Megfőzte Jókai kedvencét mások mellett Vancsura Miklós rendőrkapitánnyal együtt a helyi rendőrkapitányság, valamint a Szív Egyesület . Az ételt mindenki másképp főzte meg, volt, aki berántotta, más lestyánt, illetve savanyú káposztát tett a levesbe.  

 

A völgybe reggeltől kezdve nagyon sokan sétáltak ki, jöttek az emberek gyerekekkel, házi kedvencekkel, és mindenkinek jutott egy tál étel Jókai kedvencéből, és lehetett válogatni kitűnő balatoni borok közül is. A legízletesebb bableves mellett a szakmai zsűri, élén Balai Attila életműdíjas mesterszakáccsal, a legötletesebb csapatnevet is értékelte. A verseny ideje alatt gyerekprogramok, néptánc- és népzenei bemutatók szórakoztatták a látogatókat, mások mellett a Balatonfüred Néptánc Együttes, Bódi Lajos és zenekara, a Koloska Néptánc Csoport, a Balatonfüredi Rézhúros Citera Együttes és a Veszprém–Bakony Táncegyüttes

Mint ismert, a Jókai-bableves Jókai Mór regényíró nevét őrzi. Az író kedvenc étele volt a füstölt malackörömmel, méretes babbal főtt leves. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában