Fokozottan védett faj

2023.05.10. 13:00

Online adatbázis a gólyák védelméért

A fehér gólyát nem csak hazánkban kedvelik sokan, hanem szinte mindenhol, ahol él, ráadásul mesék gyakori szereplője, sőt, különféle hiedelmek is kapcsolódnak hozzá. Ezzel együtt az ornitológusok is fokozott figyelmet szentelnek a fehér gólyának egész Európában, mivel a faj állományának mérete mindenhol alatta marad a száz évvel ezelőttinek.

Szijártó János

Európa-szerte indokolt a gólyák védelme, hiszen a faj állományának mérete mindenhol alatta marad a száz évvel ezelőttinek

Fotó: Szijártó János/Napló

Jelenlegi magyarországi állománya is csak harmada az 1940-es évekből ismert fészkelő párok számának. 

Emiatt a faj védelme különösen fontos napjainkban, s ezt szolgálja a gólyaadatok egységes gyűjtése is, amelyre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internet alapú adatbázist fejlesztett ki 2005-ben. Az azóta folyamatosan bővülő adatbázis ma is elérhető az MME honlapján, ahol bárki rákereshet a feltöltött fészkek listájára, adataira. Az adatbázis egyes funkciói (adatfeltöltés, képfeltöltés) azonban csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek. Az adatok feltöltése folyamatos, amelyhez bármelyik regisztrált felhasználó kapcsolódhat.

Magyarországon az első országos gólyafelmérés 1941-ben zajlott, amikor a Madártani Intézet Homonnay Nándor szervezésében az ország tanítóinak közreműködésével gyűjtött adatokat a fészkekről. Hazánkban 1901 óta védett, jelenleg fokozottan védett faj, a jogszabály által pénzben kifejezett értéke 100 ezer forint egyedenként. A védelem nem csak a kifejlett egyedre, hanem a fiókákra, tojásokra, preparátumokra, fészkelőhelyre is kiterjed. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában