Miért pont most lettek érdekesek a legeltetéssel foglalkozók?

2023.05.21. 11:08

Pásztortalálkozó juhászbölcsességgel (galéria)

A pásztorkodás értékes ereklye vagy újratöltésre érdemes gyakorlat, a tájhasználatnak oly módja, amihez, ha visszatalálunk, megóvhatjuk környezetünket? Mindkettő – derült ki a Pásztortalálkozón Olaszfaluban, amely kutatók és legeltetéssel foglalkozók nemzetközi szakmai konferenciájával kezdődött el, népzenei programokkal folytatódott.

Rimányi Zita

Szikszai István, Sáfián Lajos és Sáfián László – juhászok, akiknek családjaik több generáció óta juhok legeltetésével foglalkoznak

Fotó: Rimányi Zita

– Köszönetet mondok, kitartást kívánok a nemzetközi pásztorünnep megálmodóinak. Mi sem bizonyítja jobban, hogy hasznos a kezdeményezésük, mint a megjelentek száma, ráadásul ennek a rangos rendezvénynek a mozgatórugói a helyben élők – hangsúlyozta Ovádi Péter országgyűlési képviselő az ünnepélyes megnyitón. Boriszné Hanich Edit olaszfalui polgármester hozzátette: nagy utat tettek meg együtt, a hagyományok mai előnyeit előtérbe helyezve, tudásukat, munkájukat sokan beletették a közös sikerbe.

– A tájhasználat a kultúra csendes gyermeke, a pásztordal, a néptánc a hangos. A Pásztortalálkozón mindkettő szerepet kapott, ahogy egy családban minden testvérnek helye van – ragadta meg szintén a lényeget szavaival Varga Antal, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósult esemény főszervezője. Beszéltünk Sáfián László hajdúsámsoni juhásszal is, aki mintegy az arca lesz szakmája újrafelfedezésének, a róla, munkájáról készült film és a Friderikusz-interjú révén. Furcsállja kissé a legeltetés körül manapság tapasztalható felhajtást. Nem érti, miért pont most lettek érdekesek a pásztorok, de azt értékeli, hogy a kutatók a valóságban velük élik mindennapjaikat, hosszabb időt náluk töltenek, úgy gyűjtenek tapasztalatokat. Sokkal sokrétűbb tudásra van szüksége, mint a legtöbben gondolnák – vetettük fel. A válasz szerint egy életen át tanul, mindig szerez új ismereteket és a jószág is okítja, ezért nincs olyan szerinte, hogy "a legjobb pásztor". 

– A Covid alatt rengetegen kijöttek nagyvárosiak a legelőmre. Sajnáltak, azt mondták rám: szegény. Az anyagi helyzetem, a megélhetésem nehézsége miatt is. Nem értették, milyen jól érzem magam a természettel összhangban. Egy gazdag férfi, több étterem tulajdonosa kérdezett erről kimondottan értetlenkedve. Mondtam, várjon tíz percet. Megjött a lányom és a keresztlányom az ebéddel, háromnegyed órát vidáman együtt játszottunk. Utána visszakérdeztem, mondtam a látogatómnak: "Neked Mercédeszed van, de ezt mikor teheted meg? Én minden délben" – mesélte el a történetet Sáfián László. 

Szikszai István Csanádpalotáról érkezett Olaszfaluba, szintén több generáció óta juhokkal foglalkozik a családja. Félig-meddig nomád módon legeltet és az okos gazdálkodó fejével gondolkodik, ő is azt tartja, hogy a leggazdaságosabb módja az állattartásnak, ha nem takarmányozással, hanem mondhatni a fűből lesz hús. Ráadásul biohús – hangsúlyozta. 
– Nem leszünk milliomosok, de megélünk. A nyolc unokám szeretete, az a milliomosság, amikor szaladgálok velük, amikor besegítenek nekem a birkáknál – szögezte le Pista. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában