Tizenhatezer méteren újul meg az ivóvízvezeték

2023.05.20. 10:00

Tizenhét települést érint vármegyénkben az egymilliárdos fejlesztés

Több mint egymilliárd forintos összköltséggel a vármegye tizenhét településén fejlesztik az ivóvízhálózatot pályázati támogatás révén, a Bakonykarszt Zrt. irányításával, önkormányzatok közreműködésével. A munkák érintik Veszprémet, Szentkirályszabadját, Hidegkútot, Tótvázsonyt, Márkót, Zircet, Olaszfalut, Hajmáskért, Sólyt, Szentantalfát, Tagyont, Devecsert, Városlődöt, Papkeszit, Farkasgyepűt, Nemesvámost és Dörgicsét.

Kelemen Gábor

Zircen már megkezdődött a kivitelezés, folynak a munkák a Hóvirág utcában

Fotó: Kelemen Gábor

A projekt nyitórendezvényén Kugler Gyula, a Bakonykarszt vezérigazgatója elmondta: két pályázatot nyújtottak be a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program felhívására. Az ivóvízellátó víziközmű-hálózatok hatékonyságnövelését célzó projektben tizenhét településsel alkotnak konzorciumot. Összesen harminckét utcában történik rekonstrukció, amit azért is örvendetes, mert tavaly kevés ilyen munkát tudtak végezni. A beruházás összköltsége idén 1,1 milliárd forint, a hetvenszázalékos támogatást az önkormányzatok harmincszázalékos önrésszel egészítik ki. 

A hálózat rekonstrukcióra szoruló vezetékszakaszai régiek, elavultak, sok rajtuk a meghibásodás, magas belőlük az elszivárgás. Azokat a területeket választották ki ezúttal, amelyeken gyakoriak a csőtörések. Sok olyan vezetéket cseréknek ki, amelyek anyaga azbesztcement, ezért javításuk rengeteg problémát okozott. A projekt megvalósítása után azonban az érintett utcákban élők ingatlanjainak ivóvízellátása javul, a károk nagymértékben csökkennek, a lakók még inkább egészséges ivóvízhez juthatnak.

A szennyvízcsatorna-fejlesztéshez szintén pályázati támogatást nyert a zrt., négy önkormányzattal, Veszprémmel, Dörgicsével, Hegymagassal és Balatonszőlőssel együtt, közösen valósítanak meg több mint kétszázmillió forintos fejlesztést. A Veszprém és Szabadságpuszta közti csatornát kibélelik, így abba kevesebb csapadék- és talajvíz juthat be, ezáltal a veszprémi szennyvíztisztító telep terhelése csökken. A másik három településen az erősen rozsdás tisztítóaknákat újítják fel, így szintén a szennyvízcsatornába jutó talaj- és csapadékvíz mennyiségét tudják csökkenteni.

Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a projektnyitó rendezvényen megjelenteket, a településvezetőket
Fotó: Kelemen Gábor

Az ivóvízhálózat hatékonyságát javító projektről Nagy Orsolya, a Bakonykarszt projektkoordinátora szintén beszélt. Az egészséges ivóvíz biztosítása mellett fontos a vízveszteség minimalizálása, a költségmegtakarítás, a természeti erőforrások takarékosabb használata. Emellett a településeken kevesebb lesz a közlekedési fennakadás, mivel javítások miatt nem kell útszakaszokat lezárni. A gazdaságosabban üzemeltethető hálózat a víziközmű-szolgáltatás fenntarthatóságát javítja, a meghibásodások kiküszöbölésével megtakarított összeg további fejlesztésre fordítható. Megtudhattuk, hogy a nagy volumenű fejlesztés révén tíz víziközműrendszeren, mintegy tizenhatezer méter hosszú szakaszon újul meg az ivóvízvezeték. 

A pályázattal kapcsolatos támogatói döntés tavaly decemberben született meg, a kivitelezési munkálatokat idén november végéig kell befejezni. Szoros az ütemterv. A márciusi munkaterület-átadásokat követően a tervezési feladatok zajlottak le, a kivitelezés e hónapban veszi kezdetét. Arról, hogy az egyes településeken mikor kezdődnek az ásások, előzetesen értesítik az önkormányzatokat, az érintett utcák lakóit. 

A zirci fejlesztés jelentős a teljes projekten belül, kétszázmillió forintos, ehhez az önkormányzat mintegy hatvanmillió forint önrészt biztosít. Az átalakítás a városban öt utcát érint, a Deák Ferenc, a Kálvária, a Damjanich, a Ciklámen és a Hóvirág utcát, utóbbiban el is kezdődött a kivitelezés. Az említett helyszíneken összesen 2649 méter gerincvezeték épül ki, 188 bekötés újul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában