Helyi közélet

2023.06.21. 17:30

65 éve alapították a kamondi szociális otthont

A Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye Földvár Otthon alapításának 65. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak Kamondon. Az eseményen az otthon legidősebb lakóját, Nagy Ilonát is felköszöntötték, aki 1962 óta él az intézményben.

Haraszti Gábor

Az eseményen az otthon legidősebb lakóját, Nagy Ilonát is felköszöntötték, aki 1962 óta él az intézményben

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az otthon 1958 decemberében kezdte meg működését Magyar Károly Veszprém vármegye főispánja birtokán. A nyitást követően 50 idős embert helyeztek el, az ellátotti létszám évről-évre növekedett, fő feladatként a pszichiátriai betegek ápolását és gondozását határozták meg, 2010-től a szenvedélybetegek ápolása-gondozása is feladatuk, a mai napig az engedélyezett létszám 100 fő.

Horváthné Szabó Andrea
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A 65 éves jubileum alkalmából rendezett ünnepségen az ellátottakat és a meghívott vendégeket Horváthné Szabó Andrea, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Vármegyei Kirendeltség igazgatója köszöntötte. A jeles alkalomra elfogadta a meghívást Csizi Péter, szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelte, a fejlesztő foglalkoztatás keretében a 100 lakóból 29-en dolgoznak, akik olyan termékeket állítanak elő, melyeket a későbbiekben értékesíteni lehet. 

Csizi Péter
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

- Magyarországon a fejlesztő foglalkoztatás keretében 156 munkahelyen 6500 pszichiátriai beteg, fogyatékkal élő embertársunk dolgozik. A munka nemcsak pénzt, hanem önbecsülést is ad számukra, már dolgozunk az új pályázati kiíráson, mely a jövőben is biztosítani fogja ezeknek az embereknek a munkahelyét. 

Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója beszédében azt mondta, a kamondi otthon 65 éve szolgál a szociális gondoskodás szilárd alapjaként, segítséget, menedéket, igazodási pontot nyújtva az itt élők számára.

Cséplőné Gönczi Veronika
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

- Az elmúlt évtizedek során sok minden változott, az intézmény neve, profilja, az ellátotti kör, a fenntartó, egy valami azonban biztosan nem: a gondoskodás iránti elköteleződés. Sok ember elkötelezettsége, több generáció állhatatos munkája tette lehetővé, hogy most itt állhatunk és az otthon jubileumát ünnepelhetjük.

Az otthon 65 éve nyújt segítő kezet a rászorulók számára

Az ünnepségen felköszöntötték a 61 éve az otthonban lakó Nagy Ilonát, a rendezvény a vármegyei szociális otthonok lakóinak kulturális műsorával és a 65 év emlékére rendezett kiállítás megtekintésével ért véget. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában