Megérdemelt jutalom

2023.06.11. 10:00

A bányászattal ismerkedett a nyertes osztály

Jutalomkiránduláson vettek részt a Csingervölgyért Egyesület meghívására az Ajkai Eötvös Loránd-Kossuth Lajos Általános Iskola 3. A osztályába járók tanítóik, Szolga Andrea és Karácsonyné Bolla Elvira kíséretében június 8-án.

Tisler Anna

Ők készítették a legtöbb rajzot a bányászhagyományokat ápoló civil szervezet által meghirdetett Bányászatról gyermekszemmel alkotópályázatra. A legaktívabb osztályt a hagyományok szerint a tanév végén egy csingervölgyi kirándulásra hívták. 

A csoportot Gerencsér Hilda, az egyesület elnöke fogadta, majd mesélt a bányászat kialakulásáról, a bányászok és családjuk  életéről, a kolónia első tanítójáról, Szám Lőrincről, aki összevont osztályban több évfolyamot tanított magyar és német nyelven. Azt követően a  Bányászati Múzeumba sétáltak fel, ahol Horváth Károly nyugalmazott bányamérnök és Gulyás Péter geológus tartott tájékoztatót. A gyerekek végig figyeltek, számos kérdést tettek fel, többek között arról, hogy a bányalovak hogyan jutottak le a mélybe, milyen munkát végeztek.  Gulyás Péter a dinóleletekről tartotta az előadást, majd a kiállított kőzeteket is bemutatta. Az udvaron a régi eszközöket nézték meg, a fiúkat azok működése is érdekelte.

A kápolnát, amelynek tornyából mindennap 2 órakor a Bányász Himnusz harangjáték szól, Gerencsér Hilda mutatta be, majd Szabó-Pál Antalné egyesületi tag a Bányász Himnuszt és egy dalt tanított a gyerekeknek.

A tanítóktól megtudtuk, hogy az iskolában foglalkoztak helytörténettel, a bányászattal. Mielőtt elkészítették a rajzokat a pályázatra, anyagot gyűjtöttek a témában, sokat beszélgettek arról. A kiránduláson mindannyian fotóztak, majd rajzban és fogalmazásban dolgozzák fel élményeiket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában