Komp és katamarán

2023.06.23. 11:29

Elindult a Bahart négy új hajója a Balatonra

A Balaton kedvező vízállásának köszönhetően megkezdődött a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajóinak szállítása a Dunán.

Kovács Erika

Forrás: Bahart

A rendszerváltás óta nem érkezett új komp és katamarán a Balatonra, közölték. A korszerű és kényelmes hajók nemcsak turisztikai szempontból jelentősek, hanem a helyi közlekedésben is fontos szerepet játszanak majd. A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven áll forgalomba. A Bahart a Magyar Turisztika Ügynökség közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja a komáromi hajógyárban készült el 2021-ben. Az új hajók vízre bocsátása, valamint üzempróbája a hajógyárban megtörtént és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást. Idén a Balaton elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet, sőt meg is haladta azt, így a szállító hajók elindulhattak. Az összetett logisztikai feladatban a komáromi hajógyár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és kirendeltségei, valamint a Bahart munkatársai vesznek részt. 

–Negyven éve nem történt ilyen mértékű műszaki fejlesztés a balatoni hajózásban. A négy új hajó mennyiségüket és az általuk képviselt modern technológiát tekintve hatalmas mérföldkövet jelent. Az új kompok és katamaránok érkezése nemcsak a Bahart életében jelentős, de turisztikai vonzereje a régió idegenforgalmának fellendítésével is járhat. Emellett a helyi lakosoknak is kedvez, hiszen a kompok sűrűbb átkelést biztosítanak majd a révek között, így várhatóan csökken majd a Balaton körüli gépjárműforgalom és a károsanyag kibocsátás, mondta Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója. A hajók a komáromi hajógyárból indultak el a Dunán, Komárom és a Sió torkolata között 272 kilométert tesznek meg, majd a Sió csatornán folytatják útjukat 121 kilométer hosszan. A hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, a forgalomba állás előtt, még több hónapos szerelési munkák várhatók a Balatonra érkezésük után. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában