Hálaadó istentisztelet

2023.06.11. 15:30

Hármas jubileumot ünnepelt Adásztevel

Adásztevel Község Önkormányzata és az Adásztevel 650 Emlékbizottság egész napos jubileumi programsorozatot szervezett, melynek keretében hálaadó istentiszteleten emlékeztek meg a község első írásos említésének 650., a Pápai Református Kollégium adászteveli száműzetésének 270., hazaszabadulásának 240. évfordulójáról. Az ünnepségen Hoppál Péter miniszteri biztos megkapta a község díszpolgári címét.

Haraszti Gábor

Hoppál Péter miniszteri biztos (jobbról) és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az istentiszteleten

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Kora délután ünnepi felvonulással kezdődött a jeles nap, az egykori adászteveliek találkozóját és a falutörténeti kiállítás megnyitóját követően a református templomban hálaadó istentiszteletet tartottak. Márkus Mihály esperes igehirdetését követően Hoppál Péter miniszteri biztos köszöntötte a megjelenteket, aki több szállal is kötődik a községhez, hiszen gyermekkora nagy részét itt töltötte, ráadásul nagyszülei is e faluban szolgáltak.

- Nagyapám, Nagy Lajos 1976 és 1991 között a falu és térsége református lelkésze, nagymamám, Ray Sarolta a gyülekezet kántora és a település tanítónője volt. Nagybátyám, ifj. Nagy Lajos beszolgáló-kisegítő lelkészként szolgált itt, édesanyám, Nagy Zsuzsanna zenetanár vezényelte a falu férfikórusát, és szintén kántori szolgálatot végzett, mint ahogy én is itt kezdtem a gyülekezeti kántori szolgálatot. Életpályámat végigkíséri az itt kapott fundamentum – szögezte le a miniszteri biztos. - Adásztevel sokkal több, mint Veszprém vármegye régi településeinek egyike. Történelmi hely, a magyar szellemi élet egyik meghatározó műhelye, a közel 500 esztendős Pápai Református Kollégium otthona volt a szabad vallásgyakorlatot betiltó Mária Terézia idején. Márpedig ha a pápai kollégium révén nevezték Pápa városát a Dunántúl Athénjének, akkor ebben a 30 esztendőben Adásztevel volt a Dunántúl Athénje, hiszen itt lelt otthonra a Pápáról elűzött főiskola. 

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében azokról is megemlékezett, akik az elmúlt évszázadokban a falu vallási, szellemi, gazdasági és kulturális életében letették névjegyüket.

- Azt kívánom az adásztevelieknek, hogy tartsák meg azt a hitet, ami idáig elvezette őket, azt a szorgalmat és mindazt, ami a község fennmaradásához hozzájárul. Pápaiként szeretném megköszönni, hogy a legnehezebb időszakban befogadták a református kollégiumot - mondta a rendezvény fővédnöke.

Fodor Béla, a község polgármestere úgy fogalmazott, bár a falu nem rendelkezik különleges természeti adottságokkal, turistalátványosságokkal, mégis szeretik és büszkék rá, mert ez az ő örökségük.

- Akár nap sütötte, akár szél fútta, akár eső verte, integritásának, önazonosságának részéve vált Adásztevel mindazoknak, akik akár csak egy rövid időre is gyökeret eresztettek - emelte ki a település vezetője.

A beszédeket, köszöntőt követően az önkormányzat képviselő-testülete Adásztevel iránt érzett hűségéért, jó hírnevének öregbítéséért „Adásztevel Községért” kitüntetést adományozott Hoppál Péternek. Az istentisztelet és a közgyűlés után az emléktáblánál koszorút helyeztek el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában