Megemlékezés Pétfürdőn

2023.06.16. 11:00

Iszonyatos pusztítás volt – de nem teljes sikerrel

Minden év júniusának 14-én megemlékeznek a helybeliek arról a stratégiai légitámadásról, amelyet a 15. Amerikai Légihadsereg 55. bombázó osztályának négy ezrede hajtott végre a gyár ellen 1944-ben, emberáldozatokat követelve és jelentős anyagi kárt okozva.

Benkő Péter

A diákok virágokkal emlékeztek az 1944-es légitámadásra

Forrás: Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár

A gyár világviszonylatban a legkorszerűbb technológiával működött. A nyersolaj feldolgozására krakkolóüzem létesült, a Cseri erdőben pedig egy 6000 köbméteres benzintárolót építettek. 1938-tól a harcigáz-gyártás előkészítésében, majd gyártásában is részt vett az 1940-től Péti Nitrogénművek Rt., mely a magyar hadiipar egyik fellegvárává lett. Lőpor, robbanóanyagok, harcigázok alapanyagát állította elő, jelentős mennyiségű benzint és gázolajat szolgáltatott a magyar és német haderőnek. A Magyar Királyság szövetséges hatalmak általi bombázása a nyugati front megnyitását előkészítő légi hadműveletek része volt, Pétfürdő is kiemelt figyelmet kapott. A bombázás során iszonyatos pusztítást végeztek az amerikaiak, mégsem jártak teljes sikerrel.

Legtöbbször a Hősök terén található bombázási emlékműnél gyűlnek össze a gyászos eseményt felidézők, akik az utóbbi időben a Horváth István Általános Iskolával együttműködve diákokat is meghívnak, mert mindkét intézmény fontosnak tartja, hogy a település 20. századi történetének legtragikusabb napjáról halljanak-tudjanak az újabb generációk. Idén nem ünnepség keretében emlékeztek, hanem délelőtt az iskola 6. osztályos diákjai érkeztek a közösségi házba, és itt, majd a Hősök terén elhelyezett négy állomáspont feladatait megoldva elevenítették fel a történteket és virágokkal emlékeztek az emlékműnél. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában