Keresik a legkedveltebb erdei helyet

2023.06.08. 15:00

Még több érdekesség a Bakonyról a népszerűségi és szépségversenyen

Már a Gulya-dombi parkerdőre, a Rómaifürdő vízesésre, a kanyon jellegű Burok-völgyre, az egykoron grófi családhoz tartozó vadászati központra, Alsóperére, a nagyvázsonyi figyelőtoronyra, és a Sárcsi-kúti tanösvény, a szentgáli tiszafás, a Papod-hegy szépségeire is szavazni lehet.

Rimányi Zita

A Felsőpere és Alsópere közti gesztenyefasor

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szavazz Magyarország legszebb erdejére! – buzdít játékra az Agrárminisztérium, ugyanis Magyarország legkedveltebb erdei helyét, természeti kincsét keresi internetes szavazás révén. Nemrég A Mi Erdőnk elnevezésű felületén a Bakonyerdő Zrt. helyszíneit mutatta be. A képek alatt a Bakony és a Balaton-felvidék erdőiről több érdekesség megtudható – ahogy erről már írtunk. Azóta bővült a lista a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. helyszíneivel, már azokra is lehet kattintani. Például a Burok-völgyre, amely kanyon jellegét földtani képződés eredményezte, szétnyílott hatalmas sziklafalak között húzódik a szűk völgy, hűvös és páratelt, főleg a közeli fennsíkhoz képest, így ritka növénytársulás figyelhető meg benne és denevérek élnek itt. A Gulya-dombi parkerdő pedig Veszprém nyugati szélén található, a város legrégebbi és leglátogatottabb erdeje. A naplemente innen gyönyörű.  

Az egykoron grófi családhoz tartozó Alsópere Olaszfalun keresztül érhető el, Nádasdy Ferenc az egykori vadászkastély mellett egy ma is látogatható angolkert jellegű parkot telepíttetett a Bakony jellegzetes fafajtáiból és néhány különleges egzótából. 

Nagyvázsony külterületén elhagyottan állt egy a II. világháborúból fennmaradt katonai figyelőtorony, melyet korábban még repülőgép irányítótoronyként is használtak, 2021 óta egy különleges kilátó. Remek panoráma nyílik a Déli-Bakony vonulataira, annak legszebb erdőtömbjeire.

A Római-fürdő vízesés a Gaja-pata legismertebb szakasza, Bakonynána és Jásd közötti különleges szurdokvölgy. A Kab-hegy kialakulását, növény- és állatvilágát bemutató Sárcsi-kúti tanösvény forrásnál kialakítottak egy pihenőhelyet, igen kedvelt a kirándulók körben. Szentgál határában európai szintű ritkaságot rejt az erdő. A hűvös, párás klímát igénylő árnytűrő tiszafa itt több mint tízezerre tehető egyedszámával mintegy 213 hektáros természetvédelmi területet alkot. Bánd széléről indulva érdemes megközelíteni. A Vitéz Bertalan Árpád kilátót pedig Hárskútról, a Papod-hegyen van, az Északi-Bakony egyik legmagasabb csúcsán szép panorámát nyújt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában