Előadások Balatonalmádiban

2023.06.15. 20:00

Megkezdődött a 16. Magyar Jogászgyűlés

A Magyar Jogász Egylet 16. alkalommal rendezi meg csütörtöktől három napon át országos eseményét Balatonalmádiban, melyen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter is előadást tartott.

Juhász-Léhi István

Varga Judit igazságügyi miniszter arról szólt, hogy Magyarország 30 éve csatlakozott az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A megnyitók után Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartott expozét. Elmondta, a tavalyi évet gazdasági szempontból egy dolog veszélyeztette, mégpedig az energiaárak, hiszen Magyarország nagyon energiafüggő. A magyar vállalati szektorban túl sok vállalkozó kötött fix szerződést nagyon magas áron. Azonban hiába csökkentek az energiaárak, ha a szektor ebből nem érez semmit. Egy grafikont elemezve elhangzott, az Egyesült Államoknak – Európával és Ázsiával ellentétben – semmilyen kihívása nincs az energiaválságot tekintve.

Arról is beszélt, hogy az áramot két és félszeres áron kapjuk, ami a szerződések felülvizsgálatának kérdését is felveti. A honi vállalkozások ugyanis egy-, netán kétéves, fix árakon kötöttek szerződéseket, melyek átlagára 250 euró megawattóránként, míg a tőzsdei árak 100 euró körül alakulnak most. Mindez a makrogazdaságban okozhat problémákat. Készek az áramkereskedőkkel kötött szerződések felülvizsgálatára, ha kell, be is avatkoznak a folyamatokba. Hangsúlyozta, jövő héten bejelentéseket tesz ezzel kapcsolatban a kormány.

Varga Judit igazságügyi miniszter arról szólt, hogy Magyarország 30 éve csatlakozott az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez. 1991-ben lett a halálbüntetés alkotmányellenes, már hivatkoztak az egyezményre, pedig akkor még alá sem írta hazánk az egyezményt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy megszűntek az úgynevezett börtönzsúfoltsági ügyek, mert az ott lévő férőhelyeket növelték, és a kártalanítási rendszerben is változásokat eszközöltek. Egyebek mellett beszélt az eltérő jogértelmezésekkel kapcsolatos ügyekről és a jogegységről is felszólalásában. 

A miniszterek mellett Polt Péter legfőbb ügyész, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Senyei György, az Országos Bírói Hivatal elnöke és Havasi György, az Ügyvédi Kamara elnöke tartottak előadást az általuk képviselt hivatásrendek előtt álló kihívásokról.

Ugyanakkor előadást tart az eseményen Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács tagja, tanszékvezető egyetemi docens, Bánáti János ügyvéd, a Magyar Jogász Egylet alelnöke, Wopera Zsuzsa miniszteri biztos (Igazságügyi Minisztérium), egyetemi tanár, a Magyar Jogász Egylet Civilisztikai Tudományok Szakosztályának elnöke és Trócsányi László egyetemi tanár, a Magyar Jogász Egylet elnöke is.

A csütörtöki nyitányon Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Wass Albert egyik költeményét szavalta el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában