Kisfaludy-est

2023.06.07. 14:00

Papp Imre sümegi várkapitány: „Szívügyem a történelem, a vár”

Helyi és környékbeli embereket hívtak meg a sümegi várba, ahol bemutatták nekik a nemrég felújított keleti szárnyat, majd mindenkit megvendégeltek kedden este. A Kisfaludy-estet 24 alkalommal rendezték meg, ezúttal a történelmi falak között.

Kovács Erika

Fotó: Gyarmati László

Papp Imre várkapitány köszönettel beszélt a vár felújításának támogatásáról, különös tekintettel a kormányzatra. Több mint 30 évvel ezelőtt kezdték meg a felújítási munkálatokat, majd mindezt Benczik András rendező kisfilmjén is lehetett látni a felújított szárny nagytermében. A várkapitány hangsúlyozta: a felújítás mellett kezdettől fogva kiemelten kezelik a programokat. Céljuk ugyanis az, hogy a várlátogatók történelmi időutazáson tekinthessék meg a múltat, a középkori vár eddigi életét. 

A várat, amit családjával üzemeltetnek, mindig szívügyüknek tekintették, egész eddigi életük erről szól, és ez így lesz a jövőben is. Ezt mindig így kezelte ifjabb Papp Imre, a fiatalon elhunyt korábbi várkapitány is. Papp Krisztina a család képviseletében idézte fel a múltat, miszerint a vár egyes részei 800 évvel ezelőtt épültek. – Hihetetlen, hogy ez alatt az idő alatt ez a műemlék mennyi igényt szolgált ki. A vár számtalan feladatnak tett eleget, sok embernek szolgált menedékül, lakhelyül az elmúlt évszázadokban. Kezdetben az Öreg-torony és a fellegvár gazdasági központként működött, majd később kibővítve a veszprémi püspök sümegi birtokközpontjaként a javak és jövedelmek tárolását és védelmét szolgálta, fogalmazott. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

A kezdetekről Tóth Tamás akkori és Végh László mostani városvezető is beszélt. Németh Zoltán alpolgármester azt mondta, mindig második otthonának tekintette a várat, annyit tartózkodott ott. Külön szólt az eszmeiségről, amit a történelmi falak képviselnek. Méltatta Papp Imre várkapitányt, aki kollégáival baráti kapcsolatot alakított ki, munkabírása, másokkal szembeni tisztelete, maximalizmusa, a csúcsminőségre való törekvése legendás. 

Az ünnepi gondolatok és múltidézés után  Nagy József főesperes, kanonok, sümegi plébános megáldotta a felújított keleti szárnyat és a harangot, amit ebből az alkalomból készíttettek el. A szép ünnepi pillanatot ágyúszó kísérte. Turcsi Tamás várnagy kollégáival együtt egy diófát ültetett el a várkertben, amit annak rendje-módja szerint nemcsak vízzel, hanem kevés pálinkával is meglocsoltak. A meghívott helyi és környékbeli embereknek Buzás Gergely, a helytörténeti kiállítás kurátora mutatta be a múltat és a felújított szárny egyes részeit. Mindezek után meghívták a rendezvény résztvevőit egy finom vacsorára, amit a várkapitány mintagazdaságából állítottak össze. 

Mint ismert, 1,1 milliárd forint uniós és kormányzati támogatással, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft., a Nemzeti kastélyprogram, a Nemzeti várprogram és a sümegi vár összefogásával újították fel a vár legfontosabb részét, a keleti szárnyat, mely az eddigi legjelentősebb munkálat volt. A friss beruházásokkal eredeti állapotában mutatják be egyebek mellett a kovács- és bognárműhelyt, a szakács szobáját, az emeleten interaktív kiállításon lehet látni a vár felújítását. Az est elnevezéséről elhangzott, Kisfaludy Mór honvéd huszár alezredes és Kisfaludy Sándor költő a városban született, előbbi a jelenlegi várcsárdában, utóbbi a mostani múzeumban lakott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában