Szakmai megmérettetés

2023.06.13. 18:00

Zalai szakember lett az év erdésze

A Bakonyerdő Zrt. volt a házigazdája az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett Az Év Erdésze 2023 országos döntőnek, melyen a területi válogatók legjobbjai mérték össze szakmai tudásukat az erdészet keszthelyi és balatonfüredi egységének területén.

Müller Anikó Hanga

Az országos döntő résztvevői elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg Fotó: Bakonyerdő/Takács Péter

Két nap alatt 15 versenyszámban, 19 versenyző adott számot tudásáról, vetélkedett elméleti és terepi versenyszámokban az Az Év Erdésze 2023 kitüntető címért – tájékoztatta lapunkat Patocskai-Lunk Eszter erdőmérnök, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője. 

– A sportszerűség érdekében a korábbi évekhez hasonlóan házigazdaként nem indítottunk versenyzőt. A megmérettetésre az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó, felsőfokú erdészeti képesítéssel nem rendelkező, középfokú végzettségű erdész szakemberek, technikusok jelentkezhettek.  A verseny fontos küldetése az erdészhivatás társadalmi és szakmai elismertségének növelése, a résztvevők szaktudásának és felkészültségének gyarapítása, a szakmát művelők közötti barátságok erősítése volt – emelte ki a kommunikációs szakember. 

A szervezők erdélyi jelentkezők részvételét is biztosították. Az ünnepélyes megnyitón Váradi József, a Bakonyerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnöke, Andrésiné Ambrus Ildikó, az Országos Erdészeti Egyesület technikus alelnöke és Pap László, az Agrárminisztérium képviselője köszöntötte és biztatta a résztvevőket. A Gyenesdiáson zajló elméleti és terepi feladatokat követően, a Befag Keszthelyi Erdész Lövészklub által üzemeltetett lőtéren és a Balatoncsicsó határában fekvő erdőterületeken folytatódott a megmérettetés, írásbeli, felismerési, erdőgazdálkodási gyakorlati és vadászati feladatok megoldásával. Az összetett szakmai írásbeli feladatsor az erdőművelési, erdőhasználati, gépészeti, biztonságtechnikai, gazdálkodási, jogi, vezetésszervezési, szakigazgatási, természetvédelmi kérdések mellett az erdőrendezés, az erdőfelügyelet, a vadgazdálkodás, az erdővédelem, a földmérés és térképészet témaköreit is érintette. A felismerési feladatok között a hazai fa- és cserjefajokat kell felismerni téli hajtás-, levél-, termés- és fakéregminták alapján, valamint az ehető és mérges gombákat, az egyes erdőtípust jelző lágyszárúakat, a vadászható és védett erdei madár- és emlősfajokat. Az erdőgazdálkodás gyakorlati feladatai között szerepelt az erdőfelújítások és a faállományok szakmai leírása, a famagasság- és fatérfogatbecslés és élőfakészlet-meghatározás. 

– Az erdész mindennapi munkájának része a kidöntött fa választékolása, méret és minőség szerinti osztályozása, a sarang és a rönkök felmérése, számbavétele, a versenyen ebből is adódott bőven feladat. Az erdővédelem kiemelt része a vadállomány szakszerű kezelése, így a vadászati gyakorlati feladatokat lövészet, a vadfajok nemének és trófeájának távolságbecslése és trófeaminősítése tette ki. A pontozóbírók között voltak az erdészeti szakközépiskolák tanárai, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége képviselői, az Erdészeti Tudományos Intézet munkatársai, az Nemzeti Földügyi Központ erdőtervezői, a Veszprém Megyei Kormányhivatal erdőfelügyelői és vadászati felügyelője, valamint a Bakonyerdő Zrt. dolgozói – értékelte a versenyt Patocskai-Lunk Eszter. 

Az összesített verseny eredménye: I. helyezett Jánosi Kristóf, a Zalaerdő Zrt. erdésze, II. helyezett Szukhentrunk József, a Taeg Zrt. erdésze, III. helyezett Tratnyek Tamás, a Sefag Zrt. erdésze. 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában