Adóvégrehajtás határok nélkül

2023.08.24. 17:00

A NAV szeme mindent lát, még a Revolutot is

Aki önként és felszólítás után sem fizeti meg köztartozását, az számíthat arra, hogy bankszámlájára inkasszó kerül - hívja fel a figyelmet erre a nem éppen mellékes körülményre a Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság a legutóbbi közleményében.

Szijártó János

Adóvégrehajtási szempontból átjárhatók az országhatárok, így a NAV rálát a Revolut bankszámlára is

Fotó: Szijártó János/Napló

Az adózók nagy részét ez nem fenyegeti, hiszen Magyarországon többségben vannak a tisztességes, jogkövető állampolgárok. Mások viszont abban bíznak, hogy külföldön vezetett számláik mentesek a hatósági eljárás alól, ez azonban egy tévhit.

A Magyarországon egyre népszerűbb, virtuális pénztárcát kínáló Revolut bankszámlára elhelyezett vagyonról is van információja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Sőt, előfordult már az is, hogy a NAV inkasszót kért, egy magyar állampolgár jelentős köztartozása miatt, annak Revolut bankszámlájára a litván adóhatóságnál. A magyar költségvetést megillető összeg szinte teljes egészében meg is térült. Adóvégrehajtási szempontból ugyanis átjárhatók az országhatárok. Nemzetközi egyezmények és uniós direktíva keretében a magyar illetőségű adózók pénzügyi számláiról automatikusan érkezik információ a NAV-hoz, amit az adóhatóság végrehajtási célokra is felhasználhat. 

2022-ben például 87 joghatóságtól érkezett adat csaknem 870 ezer, külföldön vezetett számláról. Államok közötti behajtási együttműködéssel eddig csaknem 300 behajtás iránti megkeresés indult a kapott számlainformációk alapján, amely több mint 63 millió forint költségvetési bevételt eredményezett. Mint jelentő pénzügyi intézmény, a Revolut is szolgáltat adatokat a litván adóhatóságon keresztül, így a behajtási jogsegély alól a Revolut számlákra elhelyezett jövedelem, vagyon sem kivétel.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában