Gyász

2023.08.06. 11:00

Búcsú Strenner Józseftől

A vármegyeszékhely korábbi főkertésze, akinek munkája révén a városi zöldterület-alakítást a Kertészeti Egyesülés három ízben is nívódíjban részesítette, 1993-ban pedig Veszprém különdíjat nyert az Európai Virágos Városok nemzetközi versenyében, Strenner József Károly kertészmérnök július 13-án hagyott itt bennünket. Egykori kollégánk, Őrsi Ágnes búcsúzik tőle.

Strenner József Károly kertészmérnök július 13-án hagyott itt bennünket

Fotó: Nagy Lajos/Napló-archív

Kedves Jóska! Csak pár hete, hogy találkoztunk. Te, mint a veszprémi fák, bokrok legavatottabb ismerője, segítettél kiválasztani, melyek azok a legszebb, illetve különleges példányok, amelyekre akkor gondoljunk, ha városunkról mint arborétumvárosról beszélünk. Mert neked köszönhetően ezt is elmondhatjuk Veszprémről. 

Gyermekkorunk óta ismertük egymást; a Temetőhegyen laktunk, ugyanoda jártunk iskolába. Hosszú időre szem elől tévesztettelek. Akkor találkoztunk újra, amikor, visszatérve Veszprémbe, immár a Napló újságírójaként mentem a városi kertészetbe, hogy elkísérjelek egy virágkötő versenyre. Ott is kiderült, mennyire igaz a mondás: a szép érdek nélkül szép. Mindegy volt, mennyi szakmai múlt állt a versenyző mögött, ha szerette a munkáját, amihez tehetséget is kapott a Teremtőtől, a végeredmény mindenkit meggyőzött. 

Te is versenyző voltál. Veszprémért versenyeztél tehetséggel, szeretettel, a legszebb eszközökkel, amiket csak el lehet képzelni – virágokat, bokrokat, fákat álmodtál kedves városod parkjaiba, tereire, lakótelepeire. Ha pedig rövid volt a keret, megtoldottad egy jó ötlettel; kiváló nemzetközi kapcsolataid révén jöttek a mintaszállítmányok. Ipari előéletem során láttam, mások személyes előnyt kovácsoltak az ilyen kapcsolatokból, Veled ez nem fordult elő, neked Veszprém volt a fontos. Azt, hogy ma ilyen különlegesen gazdag növényvilág vesz körül bennünket, neked köszönhetjük, mint ahogyan azt is, hogy munkásságod utolsó nagy dobásaként megszületett a Veszprémi fák és bokrok című kötet a szintén nagy növénybarát Géczi János szerkesztő és a kiváló fotós, Gáspár Gábor együttműködésével. Ilyen kötettel sem dicsekedhet más város, nem véletlenül tódultak a bemutatókra a veszprémiek. 

Már akkor is nagyon beteg voltál, ahogyan a legutóbbi beszélgetésünkkor is, mégis úgy búcsúztál, csak hívjalak, ha elakadunk. És maradt ez a pár sornyi lehetőség… Nálad szerényebb embert nemigen ismertem, nem is csodálkoztam a híren; kívánságod szerint szűk családi körben temettek el. Mi, többiek, akik nagyon szerettünk, tiszteltünk, nem tudtunk tőled elbúcsúzni. Itt hagytad kedves fáidat, róluk fogsz mindig eszünkbe jutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában