Ünnep

2023.08.18. 17:30

Erős, keresztény államot alapítva jelölte ki helyünket Európában

Állománygyűlés tartottak államalapításunk és Szent István király emlékünnepe alkalmából a Magyar Honvédség (MH) 54. Veszprém Radarezrede és a Légi Vezetési és Irányítási Központ alakulatai augusztus 18-án az Agóra Veszprém Kulturális Központban. Az eseményen megjelent Könczöl Ferenc ezredes, a MH Légierő Parancsnokságának szakreferense, Brányi Mária alpolgármester, az érseki hivatal képviseletében Takáts István általános helynök, valamint a társfegyveres szervek, a tábori lelkészi szolgálat, társadalmi és civil szervezetek, nyugállományú klubok képviselői.

Benkő Péter

Bardon Tamás ezredes szerint a mai biztonságpolitikai helyzetben különösen is fontos a haza védelme

Fotó: Benkő Péter/Napló

Bardon Tamás ezredes, a MH Légiműveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka ünnepi gondolatait megosztva elmondta, szükséges emlékezni, hogy megértsük múltunkat, valósághűen lássuk jelenünket, bölcs döntésekkel segítsük jövőnket. Felhívta a figyelmet, hogy 1083-ban, Szent László király közbenjárására avatta szentté a pápa az államalapító István királyt, fiát, Imre herceget és Gellért püspököt. A hivatalos szentté avatás viszont jóval később, egy politikai fordulathoz kötve történhetett meg 1686-ban, amikor Buda vára a szövetséges csapatok kezébe került. – Szent István személye máig meghatározó, akkori döntését, mellyel a keresztény hit alapjaira építve erős, nyugati keresztény államot alapítva kijelölte helyünket Európában, ma sem vonhatjuk kétségbe. Enélkül nem lennénk ma itt, ebben az országban, melynek alapjait ő rakta le. Maroknyi nép vagyunk – de vagyunk és nem voltunk – fogalmazott az ezredes, hozzátéve, ma is fontos a haza védelme, ütőképes, erős haderő felállítása, mely a NATO-koncepciónak megfelel és biztosítja a békét. Modern, hi-tech eszközrendszerrel, bizonyos esetekben azok teljes gyártóbázisával bővül a haderő, ez a mai biztonságpolitikai helyzetben különösen lényeges.

Augusztus 20. az új kenyér ünnepe is, melynek megáldását, megszentelését Szabó György alezredes, tábori lelkész, illetve Takáts István érseki helynök végezték. A jelenlévők egy rövidfilmet tekintettek meg Szent István történelmi örökségéről, végül elismeréseket adtak át, Könczöl Ferenc a Honvédelmi Miniszter által adományozott szolgálati fokozatokat, Bardon Tamás csapatérmet, emléktárgyakat, elismerő okleveleket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában