Olvasónktól

2023.08.20. 18:22

Kenyérszentelés, értéktúra az államalapításunk ünnepén Németbányán

Immár harmadízben tartotta a település hagyományos értéktárnapját nemzeti ünnepünkön. A község önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a helyi értékek megőrzésére és népszerűsítésére.

Fotó: Kiss Albertné

Az ünnepi szentmisét követően az Összefogás Emlékmű előtt köszöntötte a lakókat Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester.  – Augusztus 20-a a magyarság legősibb nemzeti ünnepe. Államalapításunkat, Szent István királyunkat, nemzetmegmaradásunkat és az életet jelentő új kenyeret ünnepeljük – kezdte beszédét a polgármester. Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István király több mint ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Szent István bátor döntése nélkül ma nem lenne önálló, független, erős Magyarország – zárta gondolatait. A Himnusz közös eléneklése után Kovács Mihály úrkúti plébános megszentelte és felszelte az új kenyeret.  Ezután Kissné Holeczky Éva, a helyi értéktár elnöke a faluház nagytermében megnyitotta az értéktár-kiállítást, majd az értékfeltárás, dokumentálás fontosságáról beszélt. Aztán értéktúrára invitálta a megjelenteket, melynek során épített örökségünkkel, természeti és kulturális kincseinkkel, egy ipari ritkasággal, helyi művészekkel és alkotásaikkal ismerkedhettek a résztvevők. A séta egy játékos kviz kitöltésével zárult. 

Miközben a faluházban a helyi sváb receptes könyvből választott sütisütő versenyre nevezett finomságok zsűrizése zajlott, Vastag Richárd, a Népművészet Ifjú Mestere címmel és Aranysarkantyús táncos díjjal kitűntetett koreográfus táncházba hívta a szépszámú közönséget. Idősek és fiatalok lelkesen ropták a régi magyar táncokat, miközben fogyott az új kenyér, a kelt rétes, a pogácsa és más sütemények.

Kiss Albertné

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában