Salátások ünnepe

2023.08.06. 08:00

Régi szokás szerint zöld levelekkel díszítették a színpadot a szápári fesztiválon

Több száz éves település lakóiként büszkék lehetnek a helyiek közösségük erejére, ami térségi összefogás bővüléséhez is hozzájárul. Többek közt az is mutatja, hogy jó köztük élni falujukban, mennyi fellépőt tudtak felsorakoztatni ünnepükön, csoportok érkeztek a környező településekről, szoros együttműködések jegyében – mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő a harmadik Szápári Salátafesztivál második napján.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Trojákné Szita Katalin polgármester a szervezők szándékáról köszöntőjében beszélt. A munkás hétköznapokból kizökkentve a szápáriakat szerették volna színesebbé tenni hétvégéjüket, szavai szerint otthonossá tett rendezvényhelyszínüket ezúttal közös ünnepi asztallá varázsolták.

Fesztiváljuk elnevezését az indokolja, hogy a szápáriakat salátásoknak nevezik. No, nem azért, mert náluk a szokásosnál többet termelnek vagy esznek ebből a növényből, hanem azért, mert katolikus búcsúnapjuk idejére rendre felmagozott, így díszítésnek használhatták leveleit már eleik. A színpadra, közelébe ezúttal is több került, ott helybeli kis táncosok, különböző korosztályok kedvenceinek számító zenés műsorok követték egymást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában