Természet

2023.08.12. 11:00

Sárfestés, hódnyomkeresés és gombafelfedezés a bakonyi felfedezőtáborban

Geológiai túrán vettek részt, melynek során egyik csoport a Cuha-völgyet övező hegyeket mászta meg, a másik az Eperjes tanösvényen kereste az ősmaradványokat. Így töltötték szünidejük egy részét azok a gyerekek, akik részt vettek az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának felfedezőtáboraiban.

Rimányi Zita

Forrás: BTM

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma 2023-ban két nyári napközis tábort szervezett a természet iránt érdeklődő gyermekeknek. Játékos feladatok, ismeretterjesztő foglalkozások és vetélkedők gazdagították programjaikat, amelyek közül többet muzeológusok és preparátorok vezettek. A szünidejüket töltők megismerték a zirci múzeum állandó kiállítását a kérdéseikre is választ adó tárlatvezetés keretében, a kutatók szakkönyvtárát ugyancsak. Könyvjelzőkészítés, természetismereti feladványok és pintér-hegyi túravezetés során szintén élményeket gyűjthettek. 
A zoológiai, a botanikai és a geológiai gyűjteményeket sorban bemutatták nekik, majd molnárfecske-műfészket formáltak, sárfestéssel: minden gyerek elkészíthetett egy-egy fészket gipsz és fűrészpor keverékéből, majd a tábor utolsó napján mindegyiket lefestették sárral. Ezzel a táborozók az aktív természetvédelem munkálataiba is betekintést nyerhettek. Ellátogattak a veszprémi állatkertbe, geológiai túrán vettek részt, melynek során egyik csoport a Cuha-völgyet övező hegyeket mászta meg, a másik az Eperjes tanösvényen kereste az ősmaradványokat. 

Mikroszkóp alatt vizsgálhattak meg rovarokat, növényeket, bagolyköpeteket, és mint kis geológusok kőzetekből csigák, kagylók mészvázait tárhatták fel. A Kettős-tó madár- és rovarvirágát testközelből megismerhették a gyerekek, izgalmas vízirovar-tanulmányozásra is lehetőségük nyílt, sőt, az eurázsiai hód munkálatait, nyomait is szemrevételezhették – tájékoztatta lapunkat Sinigla Mónika igazgatóhelyettes, akivel a korallgombát fedezték fel a táborozók maguknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában