Augusztus 20.

2023.08.20. 07:00

Veszprém és környéke elválaszthatatlan Szent Istvántól

A magyar államiság születésének egyik bölcsője Veszprém és környéke. Elég csak arra gondolnunk, hogy az István és Koppány hadai között lezajlott 997-es csata a mai Gyulafirótót és Királyszentistván közötti térségben zajlott, míg a leírások szerint, közel a csata helyszínéhez, Sóly település kápolnájában, Hunt és Pázmány lovagok vezetésével, a felesketett testőrség őrizte Istvánt és Gizellát.

Juhász-Léhi István

Horváth Szilárd szerint a város minden iskolájában kiemelten foglalkoznak államalapító királyunkkal Fotó: Nagy Lajos

– Szent István személye, Szent István a magyar történelemben betöltött hatalmas és kikerülhetetlen szerepe nem új keletű – fogalmazott lapunknak Horváth Szilárd, a Deák Ferenc Általános Iskola történelem szakos pedagógusa felvetésünkre. – Úgy vélem – természetesen mindig vannak olyan kutatási eredmények, amelyek árnyalhatják, vagy új információkat is napvilágra hozhatnak – , de a magyar állam megalapításában és ezen keresztül a mi népünk történelmében betöltött meghatározó főszerepe az mindig, rendszertől függetlenül is nagyon fontos számunkra, és a gyerekek felé is ez alapján közvetítjük személyét. A népvándorlás korától, a kalandozások korától kezdődően, az államalapítás időszakáig tulajdonképpen egy íven "húzzuk" ezt a történetet.

Horváth Szilárd hangsúlyozta, nemcsak első magyar királyként, hanem az általa végrehajtott tevékenységek alapján is kiemelten is foglalkoznak vele, illetőleg a történelemórák keretében a gyerekek számára az ötödik évfolyamon az államalapítással kapcsolatos tevékenységekre is nagymértékben odafigyelnek. 

– Természetesen miután augusztus 20-a az államalapítás, az új kenyér ünnepe, ebből adódóan nem teljesen ismeretlen az ötödikes tanulók számára Szent István király, hiszen ők már bizonyos szempontból egy történelmileg ismert személyiségről tudnak tanulni – magyarázta a pedagógus.

Megemlítjük közben Királyszentistván települést, melyről a hagyomány úgy tartja, hogy Sóly és Királyszentistván határában zajlott le 997-ben a történelmi jelentőségű csata, ahol István fejedelem legyőzte az ellene lázadó pogány Koppányt. Ugyanakkor Szentkirályszabadja községet lakók hagyományai szerint a település kialakulásának eredetét a korai magyar államalapítás kezdeteit jelentő 997 őszi belháborúval hozzák összefüggésbe. De sorolhatnánk! 

– Városunk, vagy Veszprém környéke, a csaták színterei kötődnek Istvánhoz, illetőleg az államalapítást megelőző időszakhoz – mondta Horváth Szilárd. – Tavaly is megrendezésre került Veszprém történelmével kapcsolatos városismereti vetélkedő, ami a Veszprém Televízió, illetve a helyi önkormányzat támogatásával és közreműködésével valósult meg. 

A vetélkedés kitűnő alapot szolgáltatott arra, hogy nemcsak az ott induló csapatok és az abban résztvevő diákok ismerkedtek meg, és szereztek fontos információkat a környék történelméről, hanem a történelmet tanító pedagógusok a város minden intézményében kiemelten foglalkoztak ezzel a korszakkal, mint Veszprém történelmének meghatározó időszakával. 

Elhangzott, ehhez a város történetéhez kapcsolódó kiadvány is sokat tett hozzá, és maga a vetélkedő is, aminek a Pannon Egyetem adott otthont a döntőre. 

– A fináléban magam is jelen voltam, mint a zsűri tagja, és nagy örömmel hallgattam a korszakkal kapcsolatos tudásszintet a gyerekektől – mondta a történelem tanár igazgató, aki a végén örömmel konstatálhatta azt is, hogy a végső győztes a Deák iskola egyik csapat lett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában