Strand őrzi a nevét

2023.09.26. 07:00

A százhatvan éve született Herczeg Ferencre emlékeztek

Szeptember 22-én, Herczeg Ferenc születésének 160. évfordulóján koszorúzással emlékeztek Badacsonytördemicen az írófejedelemre, a róla elnevezett strand park­jában lévő szobránál, valamint az egykori birtokánál elhelyezett márványtáblánál.

Szijártó János

Herczeg Ferenc születésének 160. évfordulóján megkoszorúzták az írófejedelem szobrát a róla elnevezett strand parkjában. A képen a badacsonytördemici önkormányzat nevében Horváth Zoltán polgármester és Szántai Attiláné képviselő koszorúz

Fotó: Szijártó János/Napló

Az emlékezés koszorúját az önkormányzat részéről Horváth Zoltán polgármester és Szántai Attiláné képviselő helyezte el, a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület részéről Tatay Ágota és Szakál Béla, a Herczeg Ferenc strand részéről Horváth Zoltánné ügyvezető és Somogyi László, majd Szántai Attiláné ismét, ezúttal a Herczeg Ferenc Társaság részéről.

Másnap, szombaton, szintén a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület szervezésében a badacsonytördemici plébánián folytatódott a program. A kezdéshez a Batsányi Táncegyüttes adta meg az alaphangulatot, majd az egyesület elnöke, Nagy István köszöntötte a megjelenteket. Beszédében vázolta az egyesület céljait, tevékenységét, és szólt a Herczeg Ferenc-kultusz badacsonylábdi kezdetéről, kiemelve ebben a korábbi polgármester, néhai Vollmuth Péter szerepét.

Élményszámba ment Krizsik Alfonz színművész fellépése, aki részleteket olvasott fel Herczeg Ferenc Hűvösvölgy című kötetéből. Az első részlet arról szólt, hogy az író miként talált rá lábdihegyi birtokára, a második pedig a Badacsony hegy megmentése érdekében tett erőfeszítéseit elevenítette fel. Herczeg Ferencnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Badacsonyt nem bányászták el. A résztvevők Veres Miklóstól, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusától számos újdonságot megtudhattak, többek között a badacsonylábdi Herczeg Ferenc-emlékhellyel kapcsolatban, de velük volt Zsille Gábor a Magyar Írószövetségtől, akitől szintén sok érdekességet hallhattak. Az már csak a ráadás volt, hogy mindenki megkóstolhatta Herczeg Ferenc - az eredeti recept alapján elkészített - kedvenc almatortáját, és szüreti időszak lévén a frissen préselt must sem hiányzott a kínálatból, a finom badacsonyi borral együtt.

Bognár Andrea és Csizmadia Zsuzsa segítségével egy rögtönzött tárlatot is berendeztek a helyszínen a szervezők az egyesület tulajdonában lévő kiállítási tárgyakból. Az estet a birtokkal szemben lévő Szent Ignác-kápolnában tartott szentmise zárta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában