„Maradj velünk”

2023.09.09. 20:02

Mit tehetünk a megelőzésért?

Országos szakmai konferenciát rendezett az öngyilkosság-megelőzés világnapja alkalmából a vármegyeháza dísztermében a városban közel harminc éve működő „Kapcsolat 96” Mentálhigiénés Egyesület, a Magyar Lelkisegély Telefonszolgálatok Szövetsége támogatásával.

Müller Anikó
A kerekasztal-beszélgetést – balról – Payrich Mária pszichiáter főorvos vezette, mellette Dudás Erika, Medgyaszai Melinda, Balczár Lajos és Janka Ferenc
Fotó: Müller Anikó Hanga

2003 óta szerte a világon e nap keretében hívják fel a figyelmet a hatalmas, de az esetek többségében megelőzhető problémára. Soós Gyuláné Karinthy Frigyes Előszó című versét szavalta el, ezután köszöntőjében Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere hangsúlyozta, fontos észrevenni és odafigyelni a környezetünkben nehéz helyzetbe került emberekre és tudatosítani, van segítség, kiút számukra. 

Dudás Erika, a LESZ elnöke kiemelte e szakmai találkozók fontosságát, az önkéntes telefonos ügyelők áldozatos munkáját, akik a nehéz hívások során erősítik, lehet másképpen is élni, megoldást találni a krízisben. Balczár Lajos pszichiáter főorvos a depresszió és az öngyilkosság kapcsolatáról beszélt, arról, hogyan ismerhetjük fel segítségre szoruló embertársainkat. Elmondta, hazánkban a befejezett öngyilkosságok száma az utóbbi évtizedekben csökkent, vármegyénkénti elosztásban 2011-19 között – kivéve a 2015-ös évet – Veszprém vármegyében volt a legalacsonyabb e ráta, ezért az itt dolgozó pszichiáterek díjazásban is részesültek. Elemezte a klinikailag feltárható rizikófaktorokat. Hangsúlyozta, mivel az önpusztító magatartás hátterében túlnyomórészt depresszió, szorongás áll, e mentális zavarok felismerése, a szakszerű segítség életmentő lehet. 

A konferenciára az egész ország területéről érkeztek szakemberek
Fotó: Müller Anikó Hanga

Medgyaszai Melinda pszichoterapeuta, mikrobiológus elmondta, minden kóros állapotnak, így az öngyilkossághoz vezető mély reménytelenségnek is bio-pszicho-szociális okai vannak. Szólt a társadalmi környezet felelősségéről, hangsúlyozva, hogy a korábban megszokott normák, értékek felbomlása, a környezetszennyezés, a zöld területek hiánya, a klímakatasztrófa, az antibiotikumok használata is hatással lehet a lelki egészség megromlására. 

Janka Ferenc görögkatolikus esperes, parókus a hit és lelki egészség kapcsolatát elemezte, mondván, az egészség épség és teljesség, a betegség a test és lélek egészségének hiánya. Irodalmi idézetekkel tűzdelt eszmefuttatásait Pilinszky János Elég című versének értelmezésével zárta, mondva, keressük az otthontalanság, a kizökkent idő és a magány elviselhetetlen beszűkültségéből a személyes ember- és istenszeretet egyre tágasabb horizontjait, „Elég egy arc látványa, egy jelenlét… egy kéz elég, amint megkeveri a kávét…”, mely támaszt ad. Megrázó volt hallgatni egy vallomást egy testvér öngyilkosságáról, huszonkét évvel a halála után felidézve az azóta sem múló fájdalmat és hiányt. 

A városvezetést – balról – Halmay Gábor, Hegedűs Barbara képviselte, mellettük az elnökségben Payrich Mária és Dudás Erika
Fotó: Müller Anikó Hanga

A záró kerekasztal-beszélgetést Payrich Mária pszichiáter főorvos, a „Kapcsolat 96” Mentálhigiénés Egyesület elnöke vezette. A szakemberek megerősítették, a telefonos lelkisegély-szolgálat és a pszichiátriai intézményrendszer szoros kapcsolatának jelentőségét. A krízisben lévő hívó számára az ügyelő értő „hallgatása”, egy-egy biztató szava, az, hogy időt, tudást, bölcsességet „ajándékoz” számára, életmentő lehet. 

A színvonalas konferenciát, melyre az ország minden részéből érkeztek résztvevők, Jurics Edit, Jurics Imre énekesek zenés műsora és Kövi Szabolcs zenész léleksimogató muzsikája tett még teljesebbé. Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt Halmay Gábor önkormányzati képviselő, pályázati támogatást a lebonyolításhoz a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány nyújtott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában