Közgyűlés

2023.09.28. 20:00

Új igazgató a Kabóca élén

A nyári szünet utáni első ülését tartotta a veszprémi önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A napirend előtti felszólalások mellett zárt ülésen döntöttek a Kabóca Bábszínház igazgatói posztjáról és a Cholnoky-emlékdíjról is.

Juhász-Léhi István

VMJV közgyűlése

Fotó: Archív: Fülöp Ildikó

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a lakáskoncepciót idén tavasszal elfogadta a városi közgyűlés, erre alapozva új lakásrendeletet alkottak, amely  új alapokra helyezi a városi tulajdonban lévő lakásállományhoz való hozzájutás lehetőségét. 

– Célul tűztük ki, hogy egy sokkal mobilabb, szélesebb kör által igénybe vehető struktúra alakuljon ki –  mutatott rá a városvezető. – Több megyei jogú várost vettünk alapul, rendeleteiket tanulmányozták át a kollégák, de talán a legmeghatározóbb a miskolci példa volt. Civil és szakmai közösségeket is bevontunk az előkészítésbe.

Kiderült, egy adott lakást költségvetési vagy szociális alapon lehet megkapni bérlőként. Mint mondta, sok örökségük van az elmúlt időszakból – hátralékok kezelése, felszámolása, behajtása –, reményeik szerint a következő időszakban ezek nem fognak sokasodni. Jellemzően pályázni kell majd a lakásokra, ami után egy úgynevezett újragondolási lehetőség áll fenn mind a bérlő, mind a bérbeadó számára. Például, ha valaki nem megfelelően viselkedik, nem tartja be az együtt élés szabályait, bármilyen jól is fizeti a bérleti díjat, felülvizsgálhatják a lakhatását. Kiderült: maximum 10 éves futamidőben gondolkodik az önkormányzat.

– Mindig vannak páratlan, egyedi helyzetek, ezért a méltányosság is szerephez jut – tette hozzá. – Bízom benne, hogy ez a konstrukció hatékony és sokak számára szerethető lesz. Ami új, hogy a fiatalokat, a pályakezdőket szeretnénk esélyhez juttatni. Egy fecskelakás-koncepció is megjelenik az anyagban, ami négy évet ad a beköltöző fiatalnak, hogy megerősödve tudjon majd továbblépni.

– Az ifjúsági koncepciót 2014-ben fogadta el a közgyűlés – ezt már Hegedűs Barbara (Fidesz–KDNP) alpolgármester nyilatkozta a város ifjúsági stratégiájának elfogadása kapcsán. – Közel 10 év alatt annyi változás történt, hogy szükség van ennek a felülvizsgálatára. Szerettük volna ezt a fiatalokkal folytatott párbeszéddel és aktívan együttműködve megtenni.

Ezért is pályáztak egy Erasmus+ pályázatra, amelynek révén forrásokhoz jutottak. Ezekből más mellett workshopokat szerveztek és sok fiatalt megszólítottak. Ugyanakkor egy 12 fiatalból álló projektirányító csapat az iskolákban és különböző intézményekben egyfajta nagykövetként képviselte ezeket a projekteket.

– Nagyon örülünk annak, hogy több mint 500 fiatalt sikerült megszólítanunk, több mint húsz rendezvényt szerveztünk, és a veszprémi intézményekkel, civil szervezetekkel és a fiatalokkal együttműködve új koncepciót tudtunk kidolgozni – mondta az alpolgármester. – Ezt a munkát szeretnénk majd folytatni a jövőben is, hiszen a koncepció elfogadását követően az lesz a feladatunk, hogy a megfogalmazottakat megvalósítsuk. 

Megtudtuk azt is, kérték a jelenlévőket, hogy véleményezzék, priorizálják, hogy melyek a legfontosabb feladatok; mi az, ami költségvetési forrást igényel, mi az, ami sokszor csak szervezési kérdés. Ilyen például, hogy ifjúsági referens pozíció is legyen itt a városházán. Ennek a megvalósítása már folyamatban van. 

Zárt ülésen döntöttek a városatyák a Kabóca Bábszínház igazgatói posztjáról és a Cholnoky-emlékdíjról: a bábszínház direktora Markó Róbert lett, míg a Cholnoky-emlékdíjat információnk szerint Rybár Olivér érdemelte ki. 

A napirend előtti felszólalásokat hamarosan külön cikkben közöljük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában