Program a zoo-ban

2023.10.06. 20:00

A ma gyermeke a jövő állattartója

Az állatok és a természet védőszentje, Assisi Szent Ferenc emlékére október 4-én tartják az állatok világnapját. Ez is apropója volt a Veszprémi Állatkert pénteki programjának.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos, Veszprém és térsége országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, tavaly nagy sikerrel zárult az Állatvédelmi témahét, és ezen felbuzdulva gondolták úgy, hogy idén is meghirdetik azt. 

– Minden képzeletet felülmúlt az aktivitás, hiszen 1800 oktatási intézményt tudtunk bevonni. Nagyon fontos az, hogy a ma gyermeke a jövő állattartója, és ezért minden tudást át kell nekik adni az állatvédelem területéről. Nagy a befogadókészség, hiszen a pedagógusok hatalmas szívvel álltak a kezdeményezésünk mellé, és láthatóan mindenki aktívan kiveszi a programból a részét. Ilyen külső helyszín a Veszprémi Állatkert is, akik ugyanúgy a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet – fogalmazott Ovádi Péter.

Elmondta azt is, fontos, hogy az oktatási intézményekben megjelenjen az állatvédelmi témahét. A Veszprém és Veszprém környéki iskolák aktívak a programban. Számukra olyan önkéntességre is felhívják a figyelmet, melyben edukálni is tudják a gyermekeket. Az egyik ilyen a Te önkénteskedj nevű program, amelyben menhelyi kutyákat lehet sétáltatni, valamint ilyen a Te adományod program is, ami a társadalmi szerepvállalásra sarkall.

– A kreativitásra is felhívjuk a figyelmet, hiszen most indítottunk egy olyan programot is, ahol menhelyet lehet építeni. Ez azért fontos, hogy a kreativitás és az állatvédelem összekapcsolódjon – fogalmazott a kormánybiztos.

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója elmondta, több mint egy évtizedes hagyománya van annak, hogy az állatok világnapján játékos vetélkedőre hívják a gyerekeket. 

– Különös büszkeséggel mondhatom, hogy idén rekordszámú jelentkezés érkezett. Ez talán köszönhető az elmúlt évek nagy sikerű rendezvényeinek is. A világnapon a gyerekek összemérhetik a tudásukat az állatokról, az állatkertészetről, a veszprémi állatkert hétköznapjairól, a természet- és az állatvédelemről. A gyerekek különböző állomásokon tudtak részt venni, mialatt bejárták az egész állatkertet, míg a végén a legjobbak értékes jutalomban részesültek – fogalmazott az igazgató.

Csizmadia Károly, Veszprém legendás biológiatanára, az állatkert zoopedagógusa elárulta, a világnap megünneplése már hagyomány az intézmény életében.  – Tizenkét éve mindig megrendezzük, és külön öröm, hogy minden évben több mint 100 gyerek jelentkezik a programra. Most huszonkét csoportot láttunk vendégül – mondta. 

Kiderült, a Pannon Egyetem hallgatói érkeztek segíteni, az állomásokon ők bátorították a gyerekeket, akik más mellett például bejárták a madárröpdét, és a néhány hónapja átadott háziállat-bemutatót. Emellett egy kicsit a paleontológiával is ismerkedtek a gyermekek, meglátogatták a dinóparkot, és színes feladatlapokat töltöttek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában