Gyümölcsösök ősi ellensége

2023.10.10. 16:00

A seregély sok kárt okoz, de védett madár

Bár a szőlőterületek, gyümölcsösök ősi ellenségének számít a seregély, nem árt tudni, hogy védett madár.

Szijártó János

A seregélyek gyakran többezres csapatokban vonulnak, s ahova lecsapnak, ott hatalmas pusztítást képesek végezni percek alatt

Fotó: Szijártó János/Napló

Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A közhasznú társadalmi szervezet tájékoztatója is aláhúzza, hogy a vetési varjúhoz hasonlóan ellentmondásos gazdasági megítélésű madár, hiszen károsítja többek között a szőlőt, ugyanakkor a talajban élő rovarlárva fogyasztása révén kifejezetten hasznos gazdálkodási szempontból. Hozzáteszik, azok a jelentősebb létszámú csapatok, amelyek ősszel nagy számban szállják meg a szőlőket, nem az itteni, hanem a tőlünk északabbra költő populációk egyedei. Ez persze nem vigasztalja a gazdálkodókat, nekik a madárijesztő, vagy egyéb riasztó eszköz, valamint a hálózás marad lehetőségként. Főleg annak tudatában, hogy Magyarországon igen gyakori fészkelő, állományának trendje mérsékelt növekedést mutat.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában