Fáklyás felvonulás

2023.10.04. 07:00

A vörösiszap-katasztrófára emlékeznek

A 2010. október 4-i vörösiszap-katasztrófára emlékeznek Devecserben és Kolontáron szerda délután.

Tóth B. Zsuzsa

Tizenhárom éve történt a vörösiszap-katasztrófa, amelyről idén is megemlékeznek a települések

Forrás: MW

Devecserben a Makovecz-kápolnánál 15.45-kor térzenét ad a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar kamarazenekar, 16 órakor közös imáság kezdődik Pabléni Edina evangélikus lelkésznő vezetésével, 16.30-kor az Emlékparkban a kopjafánál Ferenczi Gábor polgármester mond emlékező beszédet a koszorúzás előtt. Kolontáron 12.30-kor harangszó idézi fel a tragédia kezdetét, majd néma koszorúzás lesz az emlékműnél. 17 órakor szabadtéri szentmise kezdődik az Emlékparkban Sándor Mihály plébános celebrálásával, azt követően a Kiskórus előadása lesz, majd beszédet mond Horváth Zoltán polgármester. A hagyományokhoz híven a megemlékezés fáklyás felvonulással zárul. 

2010. október negyedikén 12 óra után nem sokkal a Magyar Alumínium Zrt. ajkai timföldgyárához tartozó iszaptároló X. kazettájának gátja átszakadt. A kiömlő, majdnem egymillió köbméter vörösiszap és lúgos víz elegye elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Az áradat tíz ember életét követelte és felbecsülhetetlen humán, gazdasági és ökológiai károkat okozott a térségben A kiáramló zagy a legnagyobb pusztítást a tározóhoz közelebbi két településen, Kolontáron és Devecserben végezte. Az életveszélyessé vált, vörösiszappal szennyezett házakból 390 embert azonnal ki kellett menekíteni, és további 110 személy kitelepítéséről kellett haladéktalanul gondoskodni. Az iszapáradatot követően közel háromszáz főt - köztük a mentésben részt vevő 13 tűzoltót, 1 katonát és 8 rendőrt - egészségügyi ellátásban kellett részesíteni, 120-an kerültek kórházba. Több százan veszítették el otthonukat, vagyonukat, megélhetésüket. A károsultak száma meghaladta a 900 főt. Az erősen lúgos maró hatású ipari hulladék több mint 1000 hektár mezőgazdasági területet borított el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában