Mindenre rálát a NAV

2023.10.26. 20:00

Az Online Számla rendszert nem lehet átverni

Saját gyártású számlákkal és egy elhunyt személy nevében vett számlatömb bizonylataival próbált adót csalni egy építőipari vállalkozás. A gyanús ügyletek az Online Számla rendszer adataiból kerültek felszínre. A NAV az online számlaadatok mindkét oldalát elemzi és eltérések esetén intézkedik. Erről tájékoztatta lapunkat a Veszprém Vármegyei Adó-és Vámigazgatóság.

Szijártó János

Forrás: Illusztráció/Pixabay

Mint írták, a NAV kockázatelemzői az áfabevalláshoz tartozó összesítő jelentések és a szállító partnerek online számlaadat-szolgáltatásai közötti eltérések miatt javasoltak ellenőrzést egy építőipari vállalkozásnál. Az eltérés tisztázására az ellenőrök bekérték a kérdéses számlákat, amelyek építőipari anyagok beszerzéséről szóltak. A vizsgálatkor aztán kiderült, hogy a vállalkozás valóban vásárolt a beszállítóktól, de nem az általuk kiállított számlákat „használta” fel. 

A vevői és eladói számlák összevetése és a számlázó szoftver forgalmazóinak nyilatkozata rávilágított, hogy az építőipari cég a beszállítók nevében más tartalommal és összeggel, valószínűleg maga „gyártott” számlákat a bevallásához. A NAV ezek után adóellenőrzést rendelt el, és a vállalkozó csalárd magatartása miatt, a várható adóhiány fedezetének biztosítására is intézkedést kezdeményezett. A valódi gazdasági esemény bizonylatai az adózó könyvelésében nem voltak megtalálhatók, ezzel szemben szerepeltek benne olyan alvállalkozóktól származó tételek, akik ténylegesen nem álltak kapcsolatban az adózóval. Ezek a számlák olyan nyomtatványtömbökből származtak, amelyeket egy elhunyt férfi nevében vásároltak. A NAV az adózó terhére több mint 14 millió forint nettó adókülönbözetet és mintegy 23 millió forint szankciós megállapítást tett, miközben 8 millió forint feletti jogosulatlan igénylést akadályozott meg és büntetőfeljelentést is tett. Az eset jól példázza, hogy az Online Számla rendszert nem lehet átverni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában