Gímszarvasbőgés után

2023.10.04. 14:00

Csaknem tízkilós trófearekord

Halkul a gímszarvasbőgés, kezdődik a muflonnász a Veszprém környéki erdőkben – ilyenkor szokott a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. trófeaszemlét tartani Alsóperén. Idén 164 gímbika került terítékre vadászterületén, az utolsót szerda reggel, a szemle napján találták meg. A legnagyobb súlyú csaknem tízkilós, pontosan 9,77 kilogrammos.

Rimányi Zita

Hetvennyolc trófeát állítottak ki Alsóperén

Fotó: Rimányi Zita 

A vadászidényt jól jellemző adatok ismertetésével nyitotta meg a szemlét Ugron Ákos Gábor, a Verga vezérigazgatója. Elmondta, hogy a 164 bikát 133, többségében német ajkú vendégvadász ejtette el, és nulla volt a trófeáknál a mínuszpontok száma. Mindez kimondottan sikeres vadászidényről tanúskodik. A szakmai értékelések során elhangzott, hogy az elmúlt évet rendkívüli aszály sújtotta, ami a természetnek, így a vadaknak is kárt okozott. Ezért kiemelten fontos volt többlettakarmányozásuk, új vadföldek művelésbe vonása, a vadállomány regenerációjának támogatása. Az idei esők szintén segítettek, az állatok egészségi állapota javult. Ezért sikerült most a tavalyihoz hasonló gímbikaszezont zárni. Az eddig bírált trófeák átlagsúlya 5,7 kilogramm, és 49 százalékuk kapott érmes elismerést. 

Major László a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalt, Pap Gyula a területi vadászkamarát képviselte a szakmai eszmecserén. Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője szintén elismeréssel szólt a vad- és az erdőgazdálkodás összehangolásáról, és beszélt a megoldandó teendőkről, arról, hogy nőtt a terítékre kerülő vadak száma, ugyanakkor állományuk is, és a vadkárt a gazdálkodók egyre nehezebben tolerálják. A szaktárca jogszabályokkal igyekszik szolgálni az összes érintett érdekeit és a természetben való mozgást gátló kerítések bontását kezdeményező akciót folytat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában