Jegyzet

2023.10.15. 15:00

Hamvas rétihéják költése idén

Nagyon szeretem a ragadozó madarakat, e csoportból a legjobban a szívemhez közel áll a hamvas rétihéja (Circus pygargus), a turjánosok költőmadara.

Vasuta Gábor

Forrás: Illusztráció/Pixabay

Idén is sok időt töltöttem el a Marcal-medencében megtelepedő költőpárok felkutatásával. Tavaszi megérkezésük idején magaslesekre, dombokra kiülve lesem mozgásukat, kezdetben még akadnak átvonuló madarak, majd kezdenek a költőpárok „beállni” egy-egy revírben. Nagy örömömre szolgált, hogy ezen a nyáron Csabrendek határában egy számomra új pár fészkelt sikeresen, két fiókát repítve. A területet először a település fölötti magaslatról mértem be, majd kismotorral leltem meg a lápréteket. Sajnos a legeltető állattartás elmaradása miatt ezeket a lápokat veszélyezteti a kutyabenge és az aranyvessző. A hamvas rétihéja Magyarországon ritka költőfaj, sajnos állománya csökken, talán az idei esztendő csapadékos volta miatt több pár fészkelt országos szinten, mint tavaly. Jellemző, hogy élőhelyeinek visszaszorulása miatt gabonatáblákban telepedik meg, a madárfajt sajnos a betakarítási munkák veszélyeztetik, több fészekalj esik így áldozatul, mivel a rétihéja a talajon költ. Minden évben új fészket épít növényi részekben a sűrű növényzet között. Kettő-hat hófehér tojását egy hónap alatt kelti ki, a fiókák négy-öt hétig maradnak a fészekben, közben a hím által hozott madárfiókákkal, kisemlősökkel, hüllőkkel, rovarokkal eteti őket a tojó. A telet Afrikában szubtrópusi részén tölti, májustól-szeptemberig tartozódik idehaza. A hazai állománya 40-60 pár között mozog. Fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint. 

Ifj. Vasuta Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában