Nonfiguratív kompozíció

2023.10.31. 10:00

Leszerelték, mégsem tüntetik el a szimbólumot a "Dimitrov" homlokzatáról

Az egykori, 1979-ben épült Georgi Dimitrov Megyei Művelődési Központ főhomlokzatáról leszerelték az ugyanakkor felkerült ikonikus, az intézményt látogatók által jól ismert térplasztikát.

Benkő Péter

Egy időre eltűnik, majd visszakerül a Marosán-kompozíció Fotó:

Forrás: Veszprém 2030 Kft.

– Az első ránézésre nonfiguratív kompozíció színházi maszkokat, Ady-kötetet, gitárt, filmszalagot, hangjegyeket foglal magába, utalva az épület egykori funkciójára. A művészeti alkotás a restaurálás után megújulva kerül majd vissza eredeti helyére – írta közösségi oldalán a Veszprém 2030 Kft.

A cég a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program veszprémi fejlesztéseit koordinálja. Kiderült, október 25-én, szerdán szerelték le a hajdan a művelődési központnak helyet adó komplexum főhomlokzatán lévő műtárgyat. Az alkotás Marosán László (1916-1996) szobrászművész műtermében született, első ránézésre nonfiguratív fémkompozíció, közelről azonban jól kivehetők a kultúra egyes ágait szimbolizáló elemek. Hangjegyek, Ady nevét viselő könyv, egy gitár, színpadi maszkok és egy filmszalag látható rajta.

Magának az épületnek része egy irodaszárny, melyben még év elején olyan termeket újítottak fel, melyek ezáltal zenészek, képzőművészek alkotóhelyei lettek. Itt működik a Hangár nevű könnyűzenei zeneiskola, és hamarosan egy 3D immerzív vetítéseket lehetővé tevő kiállítóterem is nyílik majd a hozzá szükséges szükséges laborral.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában