Hagyományteremtés

2023.10.03. 07:00

Megfőzték, megsütötték az erdők ízeit: vad-gasztró fesztivált rendeztek Csopakon

Első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendeztek országos vad-gasztró fesztivált a csopaki üdülőfaluban szeptember 30-án, szombaton, melynek Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja volt a fővédnöke. Az eseményt az önkormányzat és a helybeli Vadász Oszkár szervezte meg.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A legfinomabb ételt a zsűri szerint a Bakonyerdő Zrt. csapata készítette, második a Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért csapat lett, harmadik helyen pedig a Csopaki Polgárőr Egyesület végzett.  

Üdvözölte Takács Szabolcs főispán, fővédnök azt, hogy a vármegye két nagy turisztikai, földrajzi területe, a Bakony és a Balaton megjelenik vad-gasztró eseményeken is. Ilyen a mostani, illetve a hasonló korábbi, amit Farkasgyepűn rendeztek meg. – Nekünk, vadászoknak az a feladatunk, hogy a tudatos, mindig példamutató vadászattal felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vadászat miről szól. Nemcsak a trófeákról és a vad elejtéséről, hanem sokkal többről, így arról is, hogy óvjuk, védjük a vadat, és igyekszünk fenntartani a természet örök körforgását, fogalmazott. 

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere aláhúzta, náluk a fürdőkultúra mellett a gasztronómia is kiemelkedő jelentőségű. – Sokan elfelejtik, hogy a Bakony gyönyörű erdei lenyúlnak a településig, amelyek bővelkednek vadban, amelyekből kitűnő ételeket lehet készíteni – mondta a polgármester. Vadász Oszkár főszervező lapunknak azt mondta, a vadhús népszerűsítéséért szervezték meg a gasztronómiai programot, amelyen megmutatják, hogyan kell elkészíteni ezeket az ételeket. A megnyitón szép műsort adott a Bakony Vadászkürt Egylet és Kovács Bea erdélyi énekes. 

Takács Szabolcs főispán is kondérhoz, illetve tárcsához állt, ahol előre bepácolt szarvashúst sütött, előételnek pedig szarvasmájpástétomot készített, amit lila hagymával pirítóson kínált. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében a Rittlinger József, valamint a Sztanics Balázs és Krikler Katalin alkotta csapat igazi különlegességgel rukkolt ki, szarvashúst sütött, ezekből rudakat formáztak, és mindegyikbe más-más tölteléket, így csirke- és disznómájat, szilvát, sárgarépát, sült hagymát, gesztenyét tettek, mindezt baconszalonnába csavarták. 

Berecz Zsombor személyében világ- és Európa-bajnok, ezüstérmes olimpikon vitorlázó is tagja volt a Procelero Sportegyesület csapatának, amelynek tagjai Loidl Mátyással, Horváth Istvánnal és Bazsó Gáborral konfitált, illetve grillezett fürjeket készítettek, és grillezett zöldségekkel és kék sajtos fügével tálalták. Gyurecska László szakács és Király György, a Bakonyerdő Zrt. csapatának tagjai Esterházy módra sütötték meg a szarvascombot, mellette vajas, petrezselymes házi tésztával lepték meg a zsűrit, melynek Ambrus Tibor polgármester volt az elnöke. 

Az asztalra kitett, gyönyörű hidegtál mellett főzött szarvashúst gombával és galuskával egy Szerbiából érkezett magyar csapat, mely a gasztrónap kedvéért jött el Csopakra, mondta el Kovács Szilveszter, Szűcs Szabolcs és Szegedi István. 

A szervezők gazdag programsorozattal készültek, így egyebek mellett vadételek kóstolójával, trófeamustrával, érdekes előadásokkal, íjászattal, fegyveres bemutatóval, sólyomreptetéssel, kézművesekkel, gyerekeknek arcfestéssel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában