Emlékezés Balatonfüreden

2023.10.24. 07:00

Példát mutattak bátorságból, hazaszeretetből

Császár Attila, a Balatonarácsi Református Egyházközség lelkésze, Balatonfüred város díszpolgára idézte fel a múltat az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján, október 23-án a Kovászna parkban.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

– Minden év októberében vissza kell lépnünk az időben, és újra meg kell állnunk egy olyan dátum előtt, amely fájdalmas útjelzője a magyar történelemnek. Ez a dátum, az ehhez kapcsolódó emberek és tettek kimagasló értéket képviselnek a világunkban, fogalmazott Császár Attila. A város díszpolgár lelkésze hozzátette, 1956. október 23-án valóban meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta: elég volt! 

A szónok beszélt egyebek mellett a megtorlásról, a proletárdiktatúráról, a szocialista tervgazdálkodásról, a kuláküldözésről és -verésről, a padlások lesöpréséről. Fölborult az oktatás és a művelődés évszázados bevált rendje, a szovjet rendszerű állami berendezkedés káoszt szült, az ipar és a mezőgazdaság, az ország zuhanásba kezdett. – 1956 hősei megcselekedték, amit megkövetelt a haza, nekünk pedig meg kell tennünk mindazt, amit tőlünk vár el a mai Magyarország! Dicsőség az ősöknek és dicsőség a hősöknek! – fogalmazott Császár Attila. 

Balatonfüreden, több helyszínen is tartottak ünnepi megemlékezést, így a Tagore sétánynál lévő Bibó-szobornál, ahol Kocsis András, a Lóczy Lajos Gimnázium történelem szakos tanára idézte fel a múltat, és később szintén ő beszélt a történelmi időkről az arácsi városrész Bata ligetében. Valamennyi helyszínen múltidéző műsort adtak a diákok, közreműködött Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. A köztemetőben ökumenikus imára hívták az embereket a szabadságharcosok emlékkeresztjénél. Az összes helyszínen megkoszorúzták az ’56-os áldozatok emlékhelyét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában