Kerékpárút Nemesvámos előtt

2023.10.20. 11:00

Szükségtelen udvariasság szüli a baleseteket a 77-es úton

Autósok körében ismert az a szintbeni kereszteződés, ahol egy kerékpárút szeli át a 77-es (Veszprém–Tapolca) főutat, még Nemesvámos előtt. Egyik olvasónk jelezte, ez a hely bizony viszonylag gyakran okozráfutásos baleseteket. Nézzük, miért!

Benkő Péter

Autósok, ne fékezzetek, a bicajosokat stoptábla védi!

Fotó: Benkő Péter/Napló

Az életben az udvariasság alapvető emberi kapcsolatainkban, de a közutakon is, ha kell. Azonban a KRESZ pontosan beszabályozza hol, mikor és mit tegyen a közlekedésben résztvevő szereplő. A vármegyeszékhelyet elhagyva, pár száz méterre a 8-as és 77-es út lámpás csomópontjától, Tapolca irányába haladva kerékpárút szeli át a főutat. A 60-as sebességkorlátozás felhívja a figyelmet a lassításra, a bicajosokat pedig mindkét irányból egy-egy stoptábla állítja meg – amíg szabad nem lesz számukra a továbbhaladás. Vannak viszont olyan, esetünkben feleslegesen jóindulatú, udvarias autósok, akik – kerékpárosok közeledését látva – akár még hirtelen is a fékpedálra taposnak anélkül, hogy a visszapillantóra tekintenének: jönnek-e mögöttem? Észreveszik-e, hogy fékeztem? Meg tudnak-e állni? Ez okozza a bajt.

Több ráfutásos baleset történt már ezen a helyen – mondta el olvasónk, aki szerint a túlzott udvariasság egyértelműen veszélyes ilyenkor, hiszen a kerékpárúton a STOP-táblák jól láthatók, a kerékpárosok minden esetben megállnak, mert ismerik a szituációt. Véleménye szerint itt nem kellene fékezni, megállni és elsőbbséget adni, hiszen az autóforgalom nem folyamatos, a lámpa miatt Veszprém felől inkább hullámokban érkezik, de előbb-utóbb át tudnak kelni a bicajosok a főúton.

Fotó: Benkő Péter/Napló

Megtekintettük, lefotóztuk a helyszínt. Osztjuk olvasónk véleményét, igaza van. Míg máshol igen, itt és a hasonló helyeken kár udvariaskodni. Bajt okozhat, szerencsés esetben „csak” koccanást…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában