200 milliós támogatást kapott Somlóvásárhely

2023.10.28. 11:53

Vonzóak a kistelepülések, egyre népszerűbb a vidék

A terület- és településfejlesztési operatív program több mint 200 millió forint támogatásával 14 férőhelyes bölcsődét építettek, és felújították az orvosi rendelőt Somlóvásárhelyen – hangzott el az átadáson október 27-én, pénteken.

Kovács Erika

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Marton Zsolt polgármester nemzeti színű szalag átvágásával adta át az épületeket Somlóvásárhelyen

Fotó: Gyarmati László/Napló

– Szép nap a mai Somlóvásárhely életében, mert kevés település mondhatja el, hogy 200 milliós támogatást nyert el, illetve jelentős fejlesztést valósít meg egy év alatt. Ez viszi előbbre a falut, azon keresztül pedig az országot – fogalmazott Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Hozzátette, aki bölcsődét épít, gondol a jövőre, a gyermekekre, édesanyákra, mert utóbbiak így újra dolgozhatnak. 2010 óta 32 ezer bölcsődei férőhely mintegy 60 ezerre bővült, és az említett időszak óta háromszor annyi településen van bölcsőde, mint előtte; ez az Európai Unióban is az élmezőnyt jelenti. Kovács Zoltán felidézte a faluban történt korábbi fejlesztéseket, nemrég utakat, majd játszóteret adtak át. A képviselő szerint az említettek, illetve a mostani átadás nagyon jelentős esemény egy kistelepülés életében, ahol nincsenek nagy adózók, cégek, a lakossági adó minimális, így a bevételi oldal vékony a költségvetésben. 

Műsort adtak a helyi apróságok
Fotó: Gyarmati László

Kovács Zoltán beszélt a különféle támogatásokról, pályázati lehetőségekről, melyeket a kormány, valamint az EU felzárkóztatási programja biztosít. Utalt az agrártámogatásokra, a terület- és településfejlesztési operatív programra, amelyet a vármegyei önkormányzat gondoz, majd szólt a Magyra falu programról (Mfp) és a Belügyminisztérium önkormányzatokat érintő támogatásáról, ilyen például a hivatal és a kultúrház felújítása. Az Mfp 1000 milliárd forintot biztosított a kistelepüléseknek, amely például Pápa városának 120-130 éves költségvetése. A képviselő kifejtette, Magyarországon a koronavírus, illetve a gazdaság fejlesztése miatt van helyreállítási terv is, amelyben 10 milliárd forint áll rendelkezésre. A képviselő méltatta az egészségügyi dolgozók munkáját, illetve a felújított orvosi rendelőt. – Az Mfp pályázataiban illetékes 2800 önkormányzatot tekintve támogatással 600 orvosi rendelő épült vagy újult meg, mely ebben a körzetben 11, Veszprém vármegyében pedig közel 40. 

Németh József plébános szentelte fel az épületet
Fotó: Gyarmati László

A falu folyamatos fejlődése kapcsán Marton Zsolt polgármester köszönettel beszélt a magyar állam, Kovács Zoltán képviselő és Polgárdy Imre vármegyei közgyűlési elnök támogatásáról. A polgármester szerint nagyon fontosak a vidéket segítő támogatások, majd aláhúzta, a bölcsőde segíti a fiatalok helybe maradását, egy korszerű orvosi rendelővel együtt pedig még vonzóbbá teszi a települést. Utalt rá, a rendelőben működik a háziorvosi ellátás, a védőnői szolgálat és az idősgondozás. A rendelő felújítására mintegy 70 milliót nyertek el, önerőből néhány bútort és műszert vettek. A 14 férőhelyes bölcsőde építésére pályázattal több mint 139 millió forinthoz jutottak. 

A szónokok nemzeti színű szalag átvágásával adták át az épületeket, melyeket Németh József plébános megszentelt. Ebből az alkalomból műsort adtak a helyi apróságok, a megjelentek a Lyra Énekegyüttessel énekelték el a Himnuszt. 

 

  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában