Kreatív szociálpolitika

2023.11.24. 06:55

A technológiai világ elveszi a titkaidat? Légy tudatos!

Korszakváltás jellemzi ma világunkat, melynek része a komplexitás, a változékonyság, a bizonytalanság, a káosz. A szociális politikának kell minden bajra megoldást kínálnia – ezekről a témákról szólt Csepeli György professzor emeritus, az ELTE TÁTK Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Program vezetőjének Kreatív szociálpolitika címmel tartott előadása a II. Nemzetközi Szocio-Kraft Konferencián a Pannon Egyetemen.

Benkő Péter

Csepeli György szerint a rengeteg testi betegség oka valójában lelki eredetű

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Csepeli György szerint a rengeteg testi betegség oka valójában lelki eredetű, mint a kudarc, a frusztráció, a csalódás, a stressz vagy a kiégés. Az előadó hangsúlyozta a kitolódott életkor által hozott demenciát, mely nagy probléma az egész világon. – Ugyanilyen súlyosak a boldogtalanság, a reménytelenség, de a közösségi múló bajok is, melyek idővel egyéni problémákba fordulnak át. A közösségi tartós problémák pedig generációról generációra öröklődnek – mondta és hozzátette:  a különböző szervezeteknek kulcsfontosságú szerep jut a bajok orvoslása mellett a segítségnyújtás folyamatában, ebbe a szervezett munkába bele kell épülnie a különböző önsegítő csoportok tevékenységének.

Az előadás azokat a problémákat vázolta, melyeket mi, emberek okozunk, és arra keresett választ, mi módon kerülhetünk ki azokból
Fotó: Fülöp Ildikó / Forrás: Napló

Mik  a szociálpolitika új és kreatív forrásai? – tette fel a kérdést. – Ne féljünk az új technológiáktól, mert ma az adat például új termelőerő, anélkül nem maradhatunk meg a társadalomban. Fontos a monitoring szerepe, a fogyatékkal élők esetében a segítség testreszabása, mert mindannyian másként, a maguk sajátos módján szorulnak segítségre – hívta fel a figyelmet, és legújabb veszélyként jelölte meg a technológiai világot – amennyiben az már egyén titkait veszélyezteti, itt különösen fontosnak nevezte a tudatosságot a kutató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában