Hazafias nevelés

2023.11.19. 20:00

Akár pilóták is lehetnek a mostani, fűzfői kadétok…

Fényes jövő várhat azokra a fiatalokra, akik a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (BWM) kadétjai. A pénteki pályaorientációs napon elhangzott: vitorlázórepüléssel, modern technikákkal, köztük a drónok kezelésével ismerkedhetnek meg a diákok.

Veol.hu

Bárdi-Farkas János (balról), Széchenyi Timea és Simon-Jójárt Sándor a fórum egyik ünnepélyes pillanatán

Fotó: Zatkalik András

Az iskola (az ENSZ UNESCO partnerintézményeként, illetve a Honvéd Kadétprogram tagjaként) népszerűsíti a honvéd életpályát, hangsúlyt fektet a hazafias nevelésre – mondotta bevezetőjében Bárdi-Farkas János alapítványi társelnök, aki kijelentette, hogy további célkitűzésük egy kiválósági központ létrehozása.

A fórum ünnepélyes pillanata volt, amikor a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke, Széchenyi Tímea – Bárdi-Farkas János társaságában – felavatta a legnagyobb magyar nevét viselő tantermet, s annak emléktábláját, majd aláírták a két intézmény közötti együttműködést hitelesítő okmányt. A grófnő rövid beszédében emlékeztetett a hagyományápolás fiatalokra is háruló kötelezettségére.

A BWM támaszkodik neves katonák támogató előadásaira, szakmai segítségére is. Ezt köszönte meg a társelnök egy elismerő oklevéllel Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredesnek, a Magyar Tartalékosok Szövetsége korábbi elnökének. A főtiszt pedig az iskola legjobb előmenetelű diákjait léptette elő egy-egy fokozattal.

A rendhagyó tanítási nap előadásokkal, fegyverbemutatóval folytatódott. Ennek aktualitását az orosz-ukrán háború (is) adta. Mező Tamás katonai doktrínakutató az egymással szembenálló felek légierős helyzetéről adott vetítettképes beszámolót.

A diákok körében népszerű volt Szvath Tamás alezredes (MH Légierő Parancsnokság) és a veszprémi Hadkiegészítő és Toborzó Központ fegyverbemutatója, információs előadása.

Bárdi-Farkas János elmondta, hogy a BWM-ben intézményi prioritásként elérhető repülőoktatás 2023-ban drónvezető képzéssel egészült ki, mely a 2023/24-es tanesztendőtől repülő-mechatronikai képzéssel egészülhet ki. Mindezek érdekében már most egyeztetések folynak a Honvédelmi Minisztérium vezetésével. Nem titkolt cél, hogy a kadétprogram – országosan százhúsz – révén az intézmény ernyőszervezeti jellegű kiválósági központjává válhasson. Ha pedig – tette hozzá – a honvédelmi tárca vezetése elfogadja a BWM ajánlatát, akkor mintegy ötven hallgató elhelyezésére is mód nyílik fűzfői kollégiumukban.

A diákok számára is megerősítette Bárdi-Farkas János, hogy szerződésük van a tapolcai repülőtérrel, ahol az oktatás jelenleg is folyik, s a továbblépésnek sincs akadálya.

Zatkalik András

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában