Szociális munka napja

2023.11.29. 07:00

Balassa Valéria és Balczár Lajos vehette át a Hornig-díjat

A szociális munka napja alkalmából kedden a Deák utcai rendezvényközpontban a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátásban, vagy a szociálisan rászorulók támogatását felvállaló civil szervezetekben tevékenykedő, Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkáját ismerte el a város a díjjal.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, olyan embereket ünneplünk ezen a napon, akik a környezetükre figyelnek, észreveszik azt, ha valakit segíteni kell, és úgy tudnak segíteni, hogy azt mindenki természetesen fogadja el. Mint mondta, fontos, hogy észrevegyük azokat, akik olyan természetességgel segítenek és állnak oda a gyengék, a rászorulók mellé, hogy mindannyiunknak példát állítanak ezzel. Hozzátette: nem lehetünk elég hálásak ezért a munkáért.

Az elismeréseket Porga Gyula polgármester adta át a díjazottaknak. A méltatásból kiderült, Balassa Valéria a sikeres érettségi vizsga mellett középfokú egészségügyi szakképesítéssel fejezte be tanulmányait a pápai Petőfi Sándor Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában. 1988-ban a Győri Petz Lajos Egészségügyi Szakközépiskola csecsemő- és gyermekgondozó szakán szakmai minősítő vizsgát tett jeles eredménnyel. 1995-ben Veszprém Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődéi 5. számú bölcsődéjébe, a Hóvirág Bölcsődébe nyert felvételt. Speciális csoportban 2007 óta tevékenykedik, ehhez önszorgalomból jelnyelvet is tanult, hogy megkönnyítse a kommunikációt a sajátos nevelési igényű gyermekekkel és szüleikkel. 2019-től az Aprófalvi Bölcsődében dolgozik, ahol a speciális csoportban gondozza a sajátos nevelési igényű gyermekeket. Munkáját emberséggel, tisztességgel, becsülettel végzi, sokéves tapasztalattal és szaktudással.

Fotó: Nagy Lajos

A város közgyűlése a pszichiátriai betegek támogatását felvállaló civil szervezetben végzett önzetlen, példamutató szakmai munkája elismeréseként Balczár Lajos részére Hornig-díjat adományozott. A díjazott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte általános orvosi diplomáját 1988-ban. 1996-tól dolgozik a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban, ahol 2006 óta vezeti a Felnőtt Pszichiátriai Szakrendelőt és Gondozót. Abban az évben hozta létre a Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítványt, mely a közösségi pszichiátriai gondozás érdekében alakult, és elsősorban azokat a krónikus pszichiátriai betegséggel küzdőket célozza meg, akik folyamatos gondozást igényelnek. Az alapítvány az elsők között jött létre az országban, a veszprémi modell példaértékkel bír, és elismert az egészségügyi és a szociális szférában is. Személyes példamutatása, hivatása iránti elkötelezettsége példaértékű. 

Fotó: Nagy Lajos

A díjátadón közreműködött Bóna Katinka gordonkaművész és tanítványa, Érsek Titusz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában