Szobrok hulladékfémből

2023.11.02. 11:30

Darth Vader terem a Bakonyban, ezt még a görögök is tudják (képgaléria)

Egy éven át titokban dolgozott tizenkét óriásszobron a cseszneki Rónaszéki Zoltán. Hulladékfémből készített el a moziból ismert alakokat, alkotásai Athénban láthatóak. Cikkünkben elárulta, melyik tette próbára tudását, melyik a kedvence, és hogy lesz-e folytatása az első lépésnek, amivel karrierje átlépte az országhatárt.

Rimányi Zita

A Star Wars-szériának nagy a rajongótábora

Forrás: Róna Metal Art Galery

– Az interneten látta meg munkáimat Erdős László producer, a most Athénben látható szoborsorozat ötletgazdája. Azért keltették fel a figyelmét alkotásaim, mert hulladékfémmel dolgozok. Megkeresett, és előállt az újrahasznosított anyagokból összeállított moziikonok tervével. Szinte rögtön rávágtam, hogy "Vágjunk bele!", mert régi vágyam volt, hogy a kisebb, személyre szóló ajándéktárgyak mellett több nagyobb mű kerüljön ki a kezeim közül, és azokkal hatásosabban hívhassam fel a figyelmet a szeméttermelés csökkentésére – mondta el lapunknak Zoltán. 

Átlagosan egy-másfél hónapig tartott egy-egy szobor elkészítése. Olyan figurákat választott ki megbízójával együtt a szobrász, amelyek a filmrajongók szívéhez közel állnak, és persze nekik is a kedvenceik. A cseszneki művész előre gondolt arra, hogy szétszedhetők, szállíthatók, raklapokra rögzíthetőek legyenek, néhány esetben maga gyártott hozzájuk alátétet, hogy a targonca villájával meg tudják emelni az egyes részeket. Így kamionok vitték azokat a görög fővárosba. Athénba az alkotó azért ment ki utánuk, hogy a helyszínen állítsa össze műveit, amelyek év végéig egy robotika témájú kiállítás részeként láthatók. Hazajött, mielőtt láthatta volna, a látogatók hogyan csodálkoznak rá munkáira, de kíváncsi reakcióikra, azt tervezi, visszamegy feleségével megnézni ezt, és elárulta, hogy már készül a szoborsorozata folytatása. De először lássuk az eddigiek listáját. Megformálta Darth Vadert a Csillagok háborújából és ellenfelét, Yoda mestert, valamit R2-D2-t, a kis asztrodroidot. Továbbá Batmant és Kéket, a Jurassic-világ okos, ember barátjához hű velociraptorját, ET-t, a kis hazavágyó földönkívülit, Wall-E-t, az animációs film robotját, a gyűrűt a Gyűrűk urából, a terminátort, az Arnold Schwarzenegger alakította hős robotváltozatát és a Robotkutyám, AXL-ből az ügyes gépebet. A nyolcadik utas: a Halálból Alient és egy Transformers-szereplőt, egy járműből akár emberforma robottá átváltozó űrlény alakját is. 

A Star Wars-szériának nagy a rajongótábora és Zoltán már korábban kisebb űrhajók mását elkészítette a sorozatból – ezért szerepel a kiállításon a Csillagok háborúja három szereplője. A további választások okáról Zoltán elárulta, hogy állatokat jobban meg tud jeleníteni, mint embereket, utóbbiak némi fejtörést okoznak neki, előbbiek esetében könnyebben eléri, hogy szinte megmozdulnak, megszólalnak, és szereti is a dinamikát mozdulatlan testhelyzet révén érzékeltetni. Így Batman viszont kihívást jelentett neki, ráadásul tulajdonképpen esetében két szoborról van szó, mert a motort, amin ül, külön készítette el, és az gördülékenyen ment, a denevértulajdonságok révén szuperhőssé váló ember alakja nehezebben.  

Zoltán kedvence Wall-E, a történet miatt, aminek az a mondanivalója, amire hulladékfémmel dolgozó szobrászként szeretné felhívni a figyelmet: bolygónkat lassan beborítja a szemét, holott aközött vannak alapanyagaink. Arról szintén beszélt a művész, hogy az Alien és Kék esetében először a vázat állította össze, arra rakta rá az apróbb alkatrészeket. A robotkutyánál más módszerre volt szükség, mert egész testét lemezidomokkal borította, azok szabásmintáit először kartonpapírból vágta ki. A kiállításra felépített Délibáb, az autobot a Transformers-univerzumból pedig a legnagyobb eddigi alkotása. Mintegy a csípőjéig ér a nyolcszáz kilós alaknak. A hobbitok őrizte gyűrűnél a keresztmetszetében ovális fémet kellett még körré hajlítania. Ehhez legyártott egy angolkerék nevű eszközt, azt is hulladékfémből, s avval kerekek között tudta kialakítani fokozatosan a gyűrűt. Hetven centiméter az átmérője. Világító feliratát tündenyelven egy cseszneki festőművész, Papp Norbert festette rá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában