Közlekedés

2023.11.28. 20:00

Diákbérlet 350 forintért? A veszprémi V-Buszokon igen!

Stílszerűen az Iskola utcai buszmegállóban jelentette be Porga Gyula polgármester és Polgári István, a V-Busz Kft. ügyvezetője kedden, hogy Veszprémben 2024. február 1-jétől a diákbérleteket egy vonaljegy áráért, azaz 350 forintért tudják majd megvásárolni a veszprémi, illetve a Veszprémben tanuló diákok.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Porga Gyula úgy fogalmazott, a városstratégia azt a célt tűzte ki, hogy élhetőségben Európa élmezőnyéhez tartozzon Veszprém. Ennek alapvető feltétele az, hogy a helyi közlekedés infrastruktúráját, illetve a szolgáltatásait emeljék. A városvezető szerint ennek számos szép eredménye van mind infrastrukturális oldalon – hiszen vadonatúj autóbuszok járnak Veszprémben, elektromos autóbuszok is segítik a buszflottát –, emellett a szolgáltatásban, az utastájékoztatásban, a jegykiadó automaták üzemeltetésében szintén nagyot léptek előre. Azt mondta: most egy következő állomásnál tart a város. Ugyanakkor fontos az, hogy ténylegesen még többen tudják igénybe venni ezt a szolgáltatást, hiszen a hosszú távú fenntarthatósági szempontból azt szeretnék elérni, hogy az általános és középiskolások, az egyetemisták inkább a közösségi közlekedést használják.

 

Polgári István kiemelte, ma már Veszprémben a megtett kilométereknek több mint a 10 százalékát elektromos autóbuszok adják. A Zöldbusz program keretében egy darab szóló és egy darab csuklós autóbusszal szeretnék már a következő fél évben bővíteni a flottát. Ez azt eredményezné, hogy a megtett kilométereknek több mint a 15 százalékát elektromos autóbuszokkal lehetne megtenni.

Mindezek mellett egy olyan önfenntartó mintaprojektet is szeretnének megvalósítani, ahol napelemekkel a megtermelt energia tárolására alkalmas energiatárolók, illetve egy teljesen átalakított közlekedési renddel azt tudnák elősegíteni, hogy a még beszerzendő elektromos autóbuszoknak töltési lehetőséget biztosítsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában