Természetvédelem

2023.11.30. 14:00

Egy motokrosszos megállítása az erdőben nem csinál nyugalmat, de több büntetéssel jár

Sokként érte olvasóinkat, amit átéltek bakonyi védett területeken terepmotorosok száguldozásai, mutatványai miatt. Aki az erdőt, az állatokat szereti, az ezt nem szeretné. Egy motokrosszost meg is állítottak, rendőrt hívtak. Mit lehet még tenni? Ennek szeretnénk utánajárni.

Rimányi Zita

– Azt láttuk, hogy a motokrosszosok hangos járműbőgetése, féktelensége miatt rémülten, szinte eszüket vesztve szaladnak saját életüket veszélyeztetve a vadak – szarvasok, vemhes anyaállatok, kisborjak is – árkon-bokron át mindenfele. A túrázók szempontjából szintén rossz ez a tendencia, hogy ezt megengedik maguknak a hobbijukat űzők. Ugyancsak tanúi voltunk – sajnos többször tapasztaltuk –, hogy sokan, quadosok, gyalogos turisták sem tudják, melyik erdőrészekbe mikor nem szabad bemenniük a bőgésszezon, a vadászatok miatt. Gazdasági érdeket veszélyeztetnek persze, de elsősorban magukat, a saját életüket – mondták el a szerkesztőségünket megkereső olvasóink. Szerintük azért is írnunk kellene erről lapunkban, mert sokan nem tudják, hogy ezt nem tehetik meg: jóhiszeműek és nem rossz szándékúak, ugyanakkor felelőtlenül tájékozatlanok. A szabályokról nem szereznek információkat, mielőtt elindulnának. 

– Tudjuk, hogy sokszor az ismeretek hiánya okoz gondot, sokszor viszont az, hogy mások érdekeit szándékosan nem veszik figyelembe a szabálytalankodók, a védett erdőkre nem véletlenül vonatkozó előírásokat nem tartják tiszteletben. Talán a figyelemfelhívás segít mindkét esetben. Mi fővárosi gyalogos turistákat figyelmeztettünk a veszélyre, az épp folyó vadászatra és kiderült, fogalmuk sem volt róla. Quadosok csapatával hasonlóképp jártunk, a vetéseken is keresztben áthajtottak, így is kárt tettek – sorolták olvasóink. Nemrégiben a saját területükön autójukkal úgy tudtak megállni, hogy az őket, a terepjárójukat meglátva elsiető, kétkerekűvel hajtók egyike nem tudta elhagyni az erdőt. Rendőrt hívtak és a motoros háromféle bírságot kapott, amit súlyosbított, hogy természetvédelmi területen követte el a szabálytalanságot, és még földtulajdonosként nem is jelentették fel károkozásért. 

Mintha a motorosok az egész Bakonyt, az összes erdejét a terepüknek tekintenék, pedig – úgy tudjuk –  Zirc közelében két pálya is van, ahol hobbijukat gyakorolhatják a motokrosszosok, a quadosok, Borzaváron és Veszprémvarsányban. Miért nem oda mennek? Kapnak valahol tájékoztatást arról, milyen szabályokat kellene betartaniuk? Mit lehet tenni? Mi az erdőgazdálkodást folytatók tapasztalata? Szeretnénk írni erről, ezért megkerestük a Bakonyerdő Zrt.-t kérdéseinkkel. Elküldjük azokat a Verga Zrt.-nek is, és folytatni szeretnénk a témát a pályák működtetőinek tanácsaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában